söndag 12 februari 2012

Bafta

Eftersom Bafta-priset inte är ett amerikanskt pris, utan ett brittiskt så är det tydligen totalt ointressant för svensk media - detta trots att Tinker, tailor, soldier, spy var nominerad till flera stora priser. Än lyser informationen med sin frånvaro på de svenska tidningarnas sidor. Då kan jag passa på att berätta att Tomas Alfredson vann priset för bästa brittiska film. Priset för bästa film gick till The artist, som alltså lägger ytterligare ett pris till samlingen. Tinker... vann också för bästa manus baserat på annat material.

The artist tog storslam. Förutom bästa film vann den också bästa regi, originalmanus, manliga skådespelare, musik, foto och kostym.

Tyrannosaur vann bästa debut. Senna vann bästa dokumentär och bästa klippning. Bästa utländska film blev Almodovars The skin I live in och bästa animerade film Rango.

Skådespelarpriserna gick till Meryl Streep för Järnladyn, Christopher Plummer för Beginners och Octavia Spencer för Niceville. Järnladyn vann även för bästa mask.

Martin Scorceses Hugo Cabret vann bästa scenografi och bästa ljud, Harry Potter fick bästa specialeffekter.

Spridda skurar, alltså. Men nog tycker man väl att svensk media skulle vara intresserad av en gala där en svensk är nominerad i elva kategorier?

Inga kommentarer: