söndag 26 februari 2012

Albert Nobbs

Albert Nobbs är en man med en hemlighet. Han jobbar som servitör på ett litet i hotell i Dublin vid förra sekelskiftet och sliter för att spara ihop tillräckligt mycket pengar för att köpa sig en egen tobakshandel. Pengarna håller han gömda i under en lös bräda i sitt rum. Men det är inte pengarna som är den stora hemligheten. Nej, fram till att Albert var fjorton år gammal var hon flicka. Sedan dess har hon haft manskläder på sig och utgett sig för att vara man.

Det är lätt att förstå varför Glenn Close har velat göra den här filmen. Rollen som Nobbs är som gjuten för en som vill spela till sig en oscar. Close är också den som sett till att Albert Nobbs har blivit av. Redan 1982 gjorde hon rollen på scen och har kämpat sedan dess för att en ska bli film. Ett tidigare försök med regi av István Szabó misslyckades. Hon har skrivit manus (tillsammans med John Banville), producerat och dessutom skrivit slutlåten.

Tyvärr är inte slutresultatet särskilt imponerande. Det är en habil produktion, visserligen med bra skådespelare rakt igenom. Förutom Close själv är även Janet McTeer nominerad för bästa kvinnliga biroll. Bra insatser även av bland andra Pauline Collins, Brendan Collins, Maria Doyle Kennedy och Mia Wasikowska. Jag blir däremot inte riktigt klok på Nobbs själv. Close spelar honom så nedtonat att han nästan försvinner in i väggen, och visst, Nobbs själv försöker göra sig oansenlig. Däremot vill man som biobesökare se något mer. Nobbs längtande blickar när han ser att andra lever det fulla liv han själv vill ha är dock hjärtskärande och riktigt bra.

Manuset är ganska ljumt, det bränner aldrig riktigt till. Allt flyter på och är i ärlighetens namn ganska klichéfyllt. När en man sitter och räknar sina gömda pengar och talar för sig själv (och det är lite för många inre monologer här, i ärlighetens namn) om vad han ska använda pengarna till så snart han har sparat bara lite till - då vet man att det kommer att gå åt helvete inom snar framtid.

Välgjort, men inte riktigt engagerande. Glenn Close kommer nog att behöva försöka igen om hon vill vinna en oscar. Inte heller McTeer kommer att få gå hem med en guldgubbe om jag får säga vad jag tror. De får nöja sig med lika många gnurglor som nomineringar - tre stycken.


1 kommentar:

Fru Ann sa...

Mina tankar går till REMAINS OF A DAY... Vill nog gärna se den filmen,även utan Oscar...