onsdag 30 januari 2013

Hotell Transylvanien

Dracula bygger ett hotell i Transylvanien där han tar emot andra monster för att skydda dem och framför allt sin dotter mot människorna. På dotterns 118-årsdag dyker det plötsligt upp en livs levande människa på slottet. Dracula måste få ut honom innan de andra monstren upptäcker honom och panik utbryter. Självklart går ingenting som han vill och dottern får upp ögonen för det mystiska unga monstret.

 När jag fick höra talas om Hotell Transylvanien blev jag lite skeptisk, framför allt för att huvudrollen som Dracula skulle spelas av Adam Sandler, en komiker som jag har svårt för. Visst, han kan vara bra om han råkar ut för en regissör som håller honom i väldigt strama tyglar (exempelvis Punch drunk love), men annars är han lite för mycket för min smak. Så illa är det nu inte i Hotell Transylvanien. Han släpper loss, men känns ändå ganska kontrollerad, förmodligen för att Dracula är en person med kontrollbehov. Slottet är byggt för att förhindra att dottern ska träffa på människor och han håller henne mer eller mindre inspärrad. Gästerna som kommer till hotellet försöker han också kontrollera, med mindre lyckat resultat.

Runt Dracula och hans dotter trängs ett stort antal monster - ett väldigt stort antal monster! De flesta av dem är inget mer än konstiga figurer i bakgrunden och det får man ge filmens skapare att de har haft väldigt god fantasi när de skapat persongalleriet. Tyvärr är det inte många som blir något mer än just roliga figurer i bakgrunden. Välgjorda, ja - men inte så mycker mer. Mer krut har de då lagt på själva miljöerna som är väldigt välgjorda och träffsäkra.

Manuset till Hotell Transylvanien är skrivet av Peter Baynham och Robert Smigel, som båda skrivit manus till diverse sketchprogram och det märks. Historien består mest av diverse bildskämt och ordvitsar, kläm in så många som det bara går. Grundhistorien får komma lite på undantag.

Som i så många animerade filmer nuförtiden ska allting gå väldigt snabbt. Klipp, kameraåkningar, rörelser, repliker. För vadå, kan man göra allt snabbt så ska man ju, eller hur! Tyvärr går det här ut över själva historien - ingenting hinner etableras eller fördjupas. Pang, in med nästa bildskämt bara. Det är nästan så man blir sjösjuk.Eller för att citera Dracula själv: "That was not fun! Everyone running, jumping, swimming with no order - that was the opposite of fun!"

Att Hotell Transylvanien inte blev nominerad till någon Oscar för bästa animerade film förstår jag. Däremot förstår jag inte hur den kunde bli nominerad till en Golden Globe i samma kategori - särskilt som den då slog ut ParaNorman från att nomineras. Ingen skada skedd, den fick ingen Golden Globe och Modig var en värdig vinnare. Två måttligt roade gnurglor blir slutbetyget.


Inga kommentarer: