onsdag 23 januari 2013

Nominerade till bästa originalsång

Förra året var inget bra år för låtskrivarna i Hollywood. Oscarsjuryn orkade bara skrapa ihop två låtar som de tyckte var värda att nomineras till bästa låt, från Mupparna och Rio, och ingen av dem var särskilt minnesvärd. Golden Globe-juryn ansträngde sig lite mer och fick ihop de sedvanliga fem låtarna. Lustigt nog fanns inte Mupparna eller Rio med bland de nominerade där. Vann gjorde Madonnas Masterpiece från W.E.

I år har Oscarsjuryn ryckt upp sig och fem låtar finns nominerade. Det skulle förvåna mig storligen om någon annan låt än Adeles Skyfall går och vinner, men alla fem låtarna är riktigt bra. Här är de.

Berättelsen om Pi.
Pi's lullaby, skriven av Mychael Danna och framförd av Bombay Jashree. Danna fick ta emot Golden Globe för bästa musik, men låten fick se dig slagen av Skyfall.



Ted
Everybody needs a best friend, skriven av Walter Murphy och Seth MacFarlane och framförd av Nora Jones. Ted, MacFarlanes komedi om en levande teddybjörn, har inte precis överösts med nomineringar. De får faktiskt nöja sig med bästa sång. Walter Murphy har inte gjort mycket väsen av sig sedan han fick en jättehit med discoversionen av Beethovens femte symfoni - A fifth of Beethoven. Han har komponerat musik till ett flertal serier, bland annat Family guy och American dad. Roligt att se honom tillbaka på stora scenen.



Chasing ice
Before my time, skriven av J. Murphy och framförd av Scarlett Johansson och Joshua Bell. Chasing ice är en dokumentär om fotografen James Balagog som har med timelapsekamera fotograferat klimatförändringarnas påverkan på världens glaciärer. Filmen har hyllats av kritiker, och det är onekligen ett viktigt ämne. Måste kännas lite surt då att bara bli nominerad för bästa låt. Jag hoppas att vi får hit filmen till Sverige. Om inte på bio, så kanske åtminstone till Dox?



Les Misérables
Suddenly, skriven av Alain Boublil, Claude-Michel Schönberg och Herbert Kretzmer och framförd av Hugh Jackman. En nyskriven låt till filmatiseringen av musikalen där Jean Valjean sätter ord på sina känslor att plötsligt ha blivit pappa. Och ja, jag fulgråter fortfarande!



Skyfall
Skyfall, skriven och framförd av Adele tillsammans med Paul Epworth. Redan vinnare på Golden Globe-galan. Att någon annan låt skulle vinna istället för den här monsterhiten är helt otänkbart. Riktigt bra Bondlåt, och en riktigt bra låt i största allmänhet.

4 kommentarer:

Rickard Söderberg sa...

It better be Skyfall tycker jag också...!

Rickard Söderberg sa...

Hm... fast nu har jag lyssnat lite mer och ångrar mej. Tycker Before my time...

Knallhatten sa...

Vet du vad, Before my time har gått på repeat här nu på morgonen. Den borde vinna tycker jag också, men Adele är nog ostoppbar.

Knallhatten sa...

Chasing Ice, med sitt viktiga tema, blir jag också nyfiken på. Hoppas den går upp på bio här.