onsdag 9 januari 2013

Modig

Pixar släpper den ena fantastiska animerade filmen efter den andra. Det är nästan otroligt hur de kan göra så bra filmer utan att misslyckas nästan en enda gång - okej, Bilar-filmerna talar vi tyst om, men bortsett från dem så har de gett oss en ny klassiker nästan varje gång de släppt något nytt; Toy Story, Monsters Inc., WALL-E och Upp är bara några av deras fantastiska filmer. Sedan kategorin Bästa animerade långfilm infördes 2002 i Oscarsgalan så har alla deras filmer blivit nominerade, och sex av åtta nominerade filmer har dessutom vunnit. Inte illa! 2006 infördes samma kategori i Golden Globes och de har vunnit varje år, utom förra året då Bilar 2 mycket rättvist förlorade mot Enhörningens hemlighet.

Om de blir nominerade till någon Oscar i år för sin senaste film, Modig, får vi veta på torsdag. Det som redan är klart är dock att filmen är nominerad till Golden Globe för bästa animerade långfilm. Det har jag redan skrivit om, och nu har jag dessutom sett filmen.

Modig är något så ovanligt för Pixar som en saga med en rejäl Disneyprinsessa. Det här gjorde mig lite orolig i ärlighetens namn, och jag undrar om det inte gjort recensenterna oroliga också för Modig är den Pixar-film som näst efter Bilar-filmerna fått sämst recensioner. Varför det är så kan jag faktiskt inte förstå efter att ha sett filmen.

Modig utspelas i Skottland under medeltiden. Prinsessan Merida är en synnerligen självständig ung dam som inte vill foga sig i traditionerna. Hon rider, slåss, hittar på dumheter och är en riktig jäkel på att skjuta med pilbåge. Traditionerna säger också att en riktig prinsessa ska bli bortgift och de tre andra klanerna i trakten kommer med sina söner för att presentera dem för prinsessan, den ene töntigare än den andra. Merida hittar ett litet kryphål i traditionen när den tydligt säger att den förstfödda i varje klan har rätt att kämpa om prinsessan, och hon är ju förstfödd!

Det verkar som att Disneykoncernen har fått rejält att säga till om hos Pixar nu efter att de har köpt upp det mindre företaget, för Modig känns väldigt mycket som en Disneyfilm. Inte för att det är något negativt med det, men filmens hela upplägg är väldigt mycket Disney. Dock är Merida den mest självständiga av alla Disneyprinsessor, skulle jag nog vilja säga. Så här mycket skinn på näsan har inte de andra sammanlagt! Och precis som i en riktig Disneysaga får vi häxor, slapstickscener, förmänskligade djur, galna upptåg och så vidare. Precis sånt jag gillar.

Det som däremot lyfter filmen till att bli en av de absolut bästa datoranimerade filmerna jag någonsin har sett är hur de har använt ettorna och nollorna! Filmen är något så vansinnigt snyggt gjord. Naturscenerna är i ordets rätta bemärkelse sagolika. Jag väntar bara på att få höra David Attenboroughs röst i de stora panoreringarna över Skottlands högländer. Inte blir det sämre när kameran zoomar in - varenda grässtrå är animerat för sig självt, känns det som. Även Meridas röda hår har varje lock animerad separat och rör sig oberoende av de andra. För att inte tala om hur levande djuren ser ut. Det är helt underbart att se!

Modig är en film som jag inte kan ge annat än fem reeldansande gnurglor. Helt underbar film! Men som vanligt nuförtiden - se den med originalrösterna. De svenska skådespelarna låter som att de läser innantill, vilket de i och för sig också gör...Inga kommentarer: