onsdag 9 januari 2013

Mr. Selfridge

Abstinens så här post-Downton Abbey? Saknar du Jeremy Piven nu när Entourage inte längre visas? Då kan nog Mr. Selfridge vara serien för dig.

Harry Gordon Selfridge var amerikanen som skapade det första moderna varuhuset i England, uppkallat efter sig själv. Han skapade slogan "kunden har alltid rätt" och "Bara X antal dagar att handla innan jul". Under en semesterresa i England insåg han att engelsmännen ännu inte anammat de nya sätten att sälja varor och han inser att här finns en marknad för honom att lägga beslag på. 1909 öppnar så varuhuset Selfridges på Oxford Street.

Brittiska ITV har nu gjort en teveserie i tio delar om grundandet av varuhuset och huvudrollen spelas av Jeremy Piven. Självklart är det här ett sätt att spinna vidare på Downton Abbeys framgångar med kostymdrama, och är det något engelsmännen kan så är det att göra välgjorda historiska serier. Precis som i Downton är det väldigt snygga miljöer och kläder. Manuset känns däremot inte riktigt lika genomarbetat som i den serien. Här är det lite mer såpoperakänsla, personerna bottnar inte lika mycket i sig själva och tyvärr måste jag säga det - jag har alltid gillat Jeremy Piven, men här är han inte bra. Han spelar ut varenda känsla han får, det är inget finlir alls och inte på det bra sättet. Det är bara överspel.

Trots det kunde jag se klart hela första avsnittet och jag kommer att ge det några chanser till - vem vet, det kanske blir bättre? När och om vi får se serien på svensk teve återstår att se.

 Uppdatering: Mr Selfridge börjar visas på ettan redan nu - lördagar direkt efter Melodifestivalen. Bra påhängt där, SVT!

Inga kommentarer: