lördag 24 juli 2010

Rosenborgs slott

På väg in.

Sista anhalten var den gamla borgen Rosenborg. Här förvaras de danska riksregalierna, och alltså huvudsyftet med mitt önskemål att åka till Köpenhamn.

Rosenborg på håll.

Rosenborg ser verkligen ut som ett litet sagoslott där det ligger mitt i Kongens have med sin lilla vallgrav runt. Tyvärr slutade den positiva upplevelsen där. Det var riktigt sunkigt och nedgånget. Urusel ventilation (vad sägs om att öppna ett fönster, drängar och piger?) och smutsigt och dammigt.

Jo, det är jag. Och jag står framför valvdörren i skattkammaren. Lägg märke till fototillståndet jag har på bröstet. Då fick man fota av hjärtats lust.

Vad ska man säga om skattkammaren? Förutom det jag precis sa om ventilation och sunkighet (det gick knappt att andas där nere!) så var jag inte imponerad av samlingen. Om man skulle ta lite saker ur livrustkammaren, skattkammaren och några föremål från montrarna i Festvåningen fick man skattkammarsamlingen på Rosenborg. På sätt och vis förståeligt. De har ju bara tre kronor (vackra, dock!) och inte så mycket mer i regalieväg. Då måste man göra nånting mer av det.



Och det där som en del säger "i Danmark visar de drottningens smycken". Jotack, ett diadem och några halsband.

"Nu ska jag göra mig vacker!"

Själva slottet sen var trevligt att se, även om bristerna förstörde mycket av intrycket. Dessutom fanns det inte tillstymmelse till skylt inom synhåll. Här var man alltså tvungen att först köpa vägledningen för att veta vad man tittade på. Uselt!

Porträtt av konstnärens mor.

Därmed inte sagt att det inte var vackra saker, för det var det. Men presentationen kunde onekligen ha varit bättre!
Ifall ni undrat vad som hände med Bambis mamma...

Kunglig toilette

Besöket avslutades med en påhälsning i Slottsboden. Mycket mindre än vår, vilket förvånade mig. Men personalen var urtrevlig, och vi handlade för över tusen pix. Nöjda och belåtna gick vi sedan tillbaks till bilen för att åka hemåt.

Inga kommentarer: