måndag 24 december 2012

Oscarsnominerade kortfilmer - 1938

Det var ett tag sen vi tittade på de oscarsvinnande kortfilmerna, och så här kvällen innan julafton är det väl mycket lämpligt att vi har kommit fram till 1938 - det året då julklassikern Tjuren Ferdinand hade premiär! Men innan vi tittar på den tar vi väl oss en titt på de övriga nominerade filmerna från samma år.

Hunky och Spunky kommer från bröderna Fleischer, de som året innan var nominerade för Karl Alfred. Varför Hunky och Spunky blev nominerad övergår mitt förstånd. Det finns inte mycket till handling och animationen är inte det bästa bröderna Fleischer har levererat. Känslan blir lite att den här filmen är inslängd bland de övriga för att inte Disney ska dominera oinskränkt - övriga nominerade filmer det här året kommer nämligen från Disney.



Den modige lille skräddaren är en riktig klassiker! Baserad på bröderna Grimms saga med samma namn. Här är det Musse Pigg som gör huvudrollen som skräddaren som tvingas ut på jättejakt.



Mamma Gås i Hollywood är inte någon höjdare i samlingen. 1938 kanske den var hysteriskt rolig, då vi får se diverse filmstjärnor karikeras i olika barnramsor. Bland de avbildade hittar vi först och främst Katharine Hepburn som Little Bo Peep som blivit av med sitt får. Old King Coles tre spelemän är bröderna Marx. Three men in a tub är Charles Laughton som Kapten Bligh ur Myteriet på Bounty samt Spencer Tracey och Freddie Bartholomew från Havets hjältar. W. C. Fields är Humpty Dumpty, faktiskt samma roll som den riktige Fields gjorde i Alice i Underlandet 1933. Helan och Halvan är Simple Simon och pajbagaren och sedan har vi vår egen Greta Garbo tillsammans med Edward G. Robinson i Seesaw Margery Daw. Eddie Cantor är Little Jack Horner och bland de svarta fåglar(!) han sjunger om hittar vi Fats Waller och Cab Calloway. I sista scenen kommer vi hem till Den gamla gumman som bodde i en sko och förutom alla de tidigare personerna får vi nu även stifta bekantskap med Clark Gable och Fred Astaire.



Kalle Anka blir scout är en hederlig Kalle Anka-film, där Kalle och knattarna råkar ut för sedvanligt trubbel, nu bland annat med en björn och en gejser. Rolig, men inte min favorit av Kalle Anka-filmerna från det året.



Och så slutligen segraren - Tjuren Ferdinand. Det är tydligt omöjligt att fira jul utan att se den här filmen. Disney försökte ju klippa bort den ett år och ersätta den med Den fula ankungen, men svenska folket blev än mer upprörda då än med årets pickaninnydebacle, så året därpå var den med igen. För första gången är det inte en Silly Symphony som vinner, men det spelar inte så stor roll eftersom det fortfarande är Walt Disney som har producerat Tjuren Ferdinand. Filmen är baserad på en barnbok skriven av Munro Leaf och illustrerad av Robert Lawson. Boken kom ut strax innan spanska inbördeskriget bröt ut, men har ändå av vissa ansetts vara ett fredsinlägg. Lawson har använt sig av staden Ronda i sina illustrationer och när Disneys version kom ut 1938 så spann han vidare på det. I Ronda finns Spaniens äldsta tjurfäktningsarena, vilket kan vara anledningen till att Lawson valde den staden. Lite roligt är också att tjurfäktaren och hans följe är karikatyrer av tecknare i Disneystudion. Tjurfäktaren själv är Walt Disney och banderiljärerna är Hamilton Luske, Jack Campbell, Fred Moore, Art Babbit och sist Bill Tytla som den stolte ryttaren. Den lille snorige knatten som kommer sist och flinar åt kameran är Ward Kimball, som var den som tecknade just den scenen. Mer behöver väl inte sägas om Tjuren Ferdinand - ni kan hela handlingen redan. Här får ni den med originalröster.



Vilka filmer missade då Oscarsjuryn det här året? Bland annat en annan julklassiker som ni kan se om ni klickar på Läs mer.



Först ännu en sån där klassiker som är obegriplig att juryn hoppade över - Båtbyggarna! Kalle, Musse och Långben ska bygga båt - "All you do is put it together!" Självklart går allt fel.



I Kalle Anka som fosterfar får vi för första gången träffa systersönerna (ja, för det är vad de är - inte brorsöner!) Knatte, Fnatte och Tjatte. Filmen är skriven av anknestorn Carl Barks. Däremot var det inte Barks idé att introducera de tre släktingarna! Knattarna dök upp redan ett halvår tidigare i dagspressen, tecknade av Al Taliaferro.



Jag sa ju att vi skulle få se en julklassiker till, och här kommer den - Jan Långben som bildrulle! Eller Musse på husvagnssemester, som den kanske är mer känd som. I år firar filmen trettioårsjubileum i julprogrammet, filmen har visats varje år sedan 1982, men i klippt skick. Här får ni se Långben köra gaffeln i eluttaget och alla faror husvagnen råkar ut för när den far nerför berget.

Inga kommentarer: