Häromdagen släpptes årets nomineringar till Golden Globe, både för film och teve. Det är ju ganska många filmer och kategorier, så jag tror att jag nöjer mig med att ta upp de som är nominerade för bästa film.
I kategorin Bästa drama hittar vi först Argo, regisserad av Ben Affleck. Baserad på den sanna historien om ockupationen av den amerikanska ambassaden i Iran 1980. Några diplomater lyckades ta sig ut från ambassaden, men längre lyckades de inte ta sig. Någon kom då på idén att man skulle utge sig för att vara utsända från ett filmbolag för att leta efter inspelningsplatser för en ny storfilm och på så sätt skulle man smuggla ut amerikanerna utan att nån förstod det. Argo är nominerad till fem priser, förutom bästa film även bästa regi, bästa manus, bästa manliga biroll för Alan Arkin och bästa musik. Filmen går just nu på svensk bio.
Django unchained, Quentin Tarantinos nya film om en frigiven slav som ska frita sin fru från den grymme plantageägaren. Jamie Foxx gör Django och i andra roller hittar vi bland andra Leonardo DiCaprio och Christoph Waltz, båda två nominerade till bästa manliga biroll. Filmen är dessutom nominerad till bästa regi och bästa manus. Svensk premiär 18 januari.
Ang Lees nya film Berättelsen om Pi är också nominerad. Baserad på boken med samma namn av Yann Martel och handlar om en ung man som räddar sig från en sjunkande båt och hamnar i en livbåt med en tiger. Ang Lee är också nominerad för bästa regi och så är filmen nominerad till bästa musik. Jag vet inte, den känns ganska pretentiös men jag får väl se den och bestämma mig därefter. Svensk premiär i morgon.
Steven Spielbergs (nominerad till bästa regi) nya film om Abraham Lincoln, med det fantasifulla namnet Lincoln, kanske inte behöver någon närmare presentation. Huvudrollen görs av Daniel Day-Lewis (nominerad till bästa huvudroll). Manuset är skrivet av Tony Kushner (Angels in America) och är även det nominerat. Sammanlagt sju priser är Lincoln nominerad till. Bästa musik, bästa manliga och kvinnliga biroll för Tommy Lee Jones och Sally Fields finns också på menyn. Svensk premiär 25 januari.
Zero Dark Thirty är Katherine Bigelows nya film efter oscarsvinnaren The hurt locker. Temat är besläktat med den tidigare filmen. Då var det amerikanska soldater i Irak, nu handlar det om jakten på Usama bin Ladin. Precis som med förra filmen är Bigelow nominerad till bästa regi den här gången också. Även manuset är nominerat, precis som Jessica Chastain för bästa kvinnliga huvudroll. Premiär i Sverige blir det 1 februari.
I kategorin bästa komedi eller musikal hittar vi först Hotell Marigold. Enda andra priset den är nominerad till är bästa kvinnliga biroll för Judi Dench. Den här har jag redan skrivit om, så ni får läsa recensionen om ni vill veta mer.
Les Misérables, filmen som jag har väntat mest otåligt på hela året, faktiskt mer än Hobbit! Tom Hooper är väl mest känd för The King's Speech. Nu ger han sig på storslagen musikal. Hugh Jackman och Russell Crowe i huvudrollerna och i mindre roller hittar vi Anne Hathaway, Helena Bonham Carter och Sasha Baron Cohen. Jackman och Hathaway är även de nominerade för sina roller, precis som sången Suddenly i kategorin bästa sång. Det kan bli hur bra som helst! Vi får vänta ända till 18 januari innan vi får se filmen på stor duk.
Moonrise Kingdom av Wes Anderson. Jag fullkomligt älskar den mannens filmer. Han är ett geni! Här är det en scout som rymmer från scoutlägret med sin flickvän och får hela scoutrörelsen och alla stadsbor efter sig. Förvånansvärt är det här enda priset Moonrise Kingdom är nominerat till! Finns på dvd.
Laxfiske i Jemen av Lasse Hallström. Ewan McGregor blir anställd för att ordna möjligheter för en shejk att ägna sig åt flugfiske i öknen. Feelgoodfilm på hög nivå, och tyvärr tror jag att det här är så nära Sverige kommer någon oscarsnominering i år. Hypnotisören lär inte bli nominerad! McGregor och Emily Blunt är också nominerade för sina roller.
Slutligen den enda filmen i sällskapet som jag inte vet någonting alls om - David O. Russells Du gör mig galen. Bradley Cooper spelar en man som har legat inlagd för mentala problem och flyttar in hos föräldrarna samtidigt som han försöker lappa ihop saker med sin fru. Det hela försvåras av att han träffar Jennifer Lawrence - och här får jag rysningar - "en mystisk tjej med egna problem". Låter helt vedervärdigt, men kanske fungerar. Både Cooper och Lawrence är nominerade för sina roller, precis som manuset. Svensk premiär blir det i alla fall 27 februari.
På tal om bästa utländska film kan vi konstatera att Sverige inte är nominerad, däremot återfinner vi både Danmark (En kunglig affär) och Norge (Kon-Tiki) i listan. Båda filmerna har svenska skådespelare (Alicia Vikander respektive Gustav Skarsgård), så lite nationell stolthet kan vi visa upp.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar