lördag 20 augusti 2011

West Memphis Three frisläppta

1993 mördades tre åttaåringar i West Memphis, Arkansas. Pojkarna hittades nakna och bakbundna, två av dem hade dränkts och den tredje hade dött av blodförlust då han blivit kastrerad. Polisen misstänkte satanistbrott och riktade snabbt misstankarna mot tre tonåringar som inte passade in i den lilla bibelstaden - de var svartklädda, lyssnade på Metallica och hade Stephen King hemma i bokhyllan. Några egentliga bevis mot dem fanns inte - deras DNA kunde inte bindas till det material man funnit på platsen - men de passade in i bilden polisen hade och snart blev de dömda för morden.

De uppgifter som pekade åt annat håll utreddes inte, bland annat fanns det tecken som tydde på att den kastrerade pojkens styvfar kunde veta mer än vad han påstod. Styvfadern var en känd våldsverkare, som uttalat dödshot mot sin före detta hustru och dessutom misshandlade sina styvsöner, åttaåringen med ett bälte bara ett par timmar innan han försvann. Hans DNA hittades i ett hårstrå som satt fast i skosnöret som pojkarna bundits med. Dessutom hade han en kniv med blodspår som matchade styvsonen. På styvsonen hittades ett bitmärke som inte matchade någon av de tre misstänkta tonåringarna. Däremot kunde man inte matcha bitmärket med styvfaderns tänder, för innan man hann göra det lät han dra ut alla sina tänder och skaffa löständer.

Inte ens offrens föräldrar tror att de tre tonåringarna är skyldiga, men rättsväsendet i West Memphis har styvnackat vägrat gå med på att de skulle ha gjort något fel. De utredare, domare och åklagare som var med har tack vare det här fallet befordrats till högre tjänster och har alltså byggt sina karriärer på den här domen. Känns det igen, Christer van der Kwast?

Den här historien har berättats i två fruktansvärda (men bra!) dokumentärer - Paradise Lost: The child murders at Robin Hood Hills och Paradise Lost 2: Revelations. Många har engagerat sig i det här fallet - inklusive Metallica, Dixie Chicks, Eddie Vedder, Henry Rollins och Johnny Depp - och röster har höjts om justitiemordet som har begåtts här. Nu har de tre männen efter arton år blivit frisläppta. Med förfinad analysmetod har det framkommit att det inte finns några tekniska bevis mot dem. Däremot har de inte frikänts från morden. Man frigav dem med en litet teknikalitet - Alford plea - som går ut på att de fortfarande kan hävda att de är oskyldiga, men att de erkänner att bevisen mot dem är så överväldigande att de skulle kunna dömas för brottet och straffet de fick i uppgörelsen var arton år, precis så länge de suttit inspärrade. På sätt och vis har rättvisa skipats - tre oskyldiga män har släppts ut ur fängelse. Å andra sidan har de suttit oskyldigt inspärrade i arton år, och den riktiga mördaren är fortfarande fri.

Uppdatering: Till de kända personer som har engagerat sig i den här frågan räknas även Peter Jackon. Han har varit med och betalat rättegångskostnader för de tre männen.

4 kommentarer:

Joakim sa...

Jag var på Rollins konsert på Göta källare som skulle samla in pengar till det där. crazy shit

Knallhatten sa...

Ah, den minns jag. Hade velat gå själv.

Joakim sa...

Det var stenhårt. Bara en massa Black Flag.

Primula sa...

Jag läste även Karin T i SvD imorse. Jag kan bara säga att det är bedrövligt. Dessa gossar är säkert inte de enda som hamnat på denna sida om rättvisan. Man blir upprörd minst sagt.