söndag 28 augusti 2011

Oscarsnominerade kortfilmer - 1936

Dags för en ny omgång oscarsnominerade filmer. Återigen är det en Disneyfilm, Kusinen från landet, som vann guldgubben. Men innan vi tittar på den tar vi en titt på övriga filmer.

Tre filmer var nominerade det här året. Först ut är Popeye the sailor meets Sindbad the sailor, regisserad av Dave Fleischer. Bluto har här antagit rollen som Sindbad Sjöfararen. På sin ö har han samlat flera av de fabeldjur han mött i sagorna. Olivia kidnappas av den kärlekskranke Bluto och Karl-Alfred måste kämpa mot de olika djuren innan han kan befria sin älskade. Det här är, om jag inte misstar mig, den längsta animerade filmen dittills som nominerats. Sindbad ingår i serien Popeye Color Feature, som består av tre lite längre filmer, alla med tema som hämtats från Tusen och en natt. Det som jag tycker är intressantast med den här filmen är användandet av 3D-modeller till bakgrunderna, en föregångare till Disneys multiplankamera. Filmen har röstats fram av folk i animationsbranschen till plats nummer 17 på topp 50-listan över de bästa animerade filmerna genom historien. Håller ni med?



The old mill pond av Harman & Ising kommer härnäst. Hur den här filmen kunde bli nominerad övergår mitt förstånd. Animationen är av medelstandard och handlingen kan jag inte säga något om - för det finns ingen. Ett gäng grodor som egentligen är klichénegrer a la mode framför en nummerrey i den gamla kvarndammen. Tack och godnatt.



Segraren då, Kusinen från landet. Av de här tre är det absolut det bästa valet. Disney har baserat filmen på Aesopos gamla fabel om stadsmusen och lantmusen, men här får vi bara se Abner Lantmus' besök i storstaden. Monty Stadsmus håller sig på sin plats. Snyggt och roligt, vad mer kan man begära?



Var det här årets bästa filmer? Hmmm... Klicka på Läs mer så får ni se några filmer som har klarat tidens tand bättre än de två första!



I drömmarnas rike är Musse Piggs version av Alice i spegellandet. Det här är en klassiker i ordets rätta bemärkelse.



Personligen tycker jag att Disneyfilmerna inte var bättre än när Kalle Anka, Musse Pigg och Långben samarbetade. Långben i flyttningstagen är just en sådan. Onde sheriffen Svarte Petter kastar ut de tre protagonisterna från sitt hem och de försöker flytta ut sina möbler vilket är lättare sagt än gjort!



Vad sägs om att avsluta med lite Tex Avery? Efter regidebuten året innan var Avery ansvarig för nio filmer under 1936, flera av dem med Pelle Pigg i huvudrollen. Den jag har valt här, The village smithy, har Pelle som medhjälpare till bysmeden. Här har Averys skruvade humor börjat smyga sig fram, det är en hel del element som skulle blomma upp rejält under MGM-åren.




Inga kommentarer: