söndag 14 augusti 2011

Mapplethorpe på Fotografiska

Efter den ointressanta erotiken på Nationalmuseum var det trevligt att få se lite upprörande och -hetsande erotik. Här satt jag i min ensamhet och funderade på om jag skulle orka ta mig ut ur huset och åka ner till Fotografiska för att bese Mapplethorpe-utställningen, och exakt samtidigt meddelar Ola att han och Johan ska dit och att jag gärna får följa med. Kan det bli bättre!

Utställningen var helt fantastisk. Visserligen har jag sett en hel del Mapplethorpe i tidningar och på nätet, men det var något helt annat att få se bilderna i sitt rätta sammanhang och utställda tillsammans. Och erotik, visst - han har gjort bilder på stora kukar och BDSM och allt det där, och jag skulle ljuga om jag sa att jag inte var intresserad av dem, men hans fantastiska porträtt går utanpå det mesta! Barnporträtten var helt sagolika. Och så självklart blommorna, dem kan man inte utelämna heller. Jag är glad att jag gick dit och kollade på den här utställningen, kanske försöker jag hinna dit igen innan den plockas bort.

Vi tog en titt på övriga utställningar också, det kanske vi inte borde ha gjort. Åtminstone borde vi nog ha avstått från utställningen en trappa upp där en modefotograf (namnet undflyr mig just nu) återanvänt Chanelkläder från hela seklet. Så fantastiskt ointressant det var efter Mapplethorpes drabbande porträtt. Estetiskt snygga, men ointressanta, och alla dessa professionella modeller med inövade poser och dito miner. Urrrk, så trist!

Då var Eleanor Coppolas Circle of Memory mer intressant - en gånggrift skapad av höbalar och i mitten ett rum för reflektion där sand sakta rinner ner från ett hål i taket, som sanden i ett timglas. Där hade jag kunnat sitta betydligt längre än jag gjorde, om det inte varit för att Ola fick hösnuva och var tvungen att gå ut.

Istället gick vi ut på uteserveringen och åt. En perfekt kväll, aningens kall efter ett tag kan erkännas. Men med en nygrillad hamburgare och trevligt sällskap (och självklart en kardemummabulle till efterrätt) klarar man av det mesta.

1 kommentar:

Johan sa...

Tack för sällskapet och för snygga bilder på bloggen :)