lördag 13 augusti 2011

Oscarsnominerade kortfilmer - 1935

Det är dags för ännu ett år i Oscarshistorien. Nu har vi kommit till 1936 - det vill säga filmer som haft premiär 1935. Intressant nog hade Haren och sköldpaddan premiär i januari 1935, men fick ändå tävla i animationskategorin för 1934 års filmer. 1936 var det återigen tre filmer som tävlade om guldgubben, och hur skulle världen se ut om inte Walt Disney fanns med bland de nominerade? Fast först filmen som Disney inte producerade - The Calico Dragon.

The Calico Dragon regisserades av paret Hugh Harman och Rudolf Ising. Deras karriärer började, som för så många andra, hos Disney. När Disney blev av med rättigheterna till kaninen Oswald följde Harman & Ising med till det nya bolaget. Senare skulle de skapa den första animerade filmen med synkroniserat ljud - Bosko, the talk-ink kid. Steamboat Willie må vara den första animerade filmen med ljud, men den hade ingen som helst talad dialog. The Calico dragon är deras första nominerade film. De vann inte det året, men de skulle återkomma senare och få statyetten. Mer om det då.

The Calico dragon handlar om en flicka som läser en saga för sina dockor innan hon somnar, varpå dockorna ger sig ut i ett sagolandskap för att slåss mot draken. Det roliga med den här miljön är att absolut allting är gjort av tyg. Lägg särskilt märke till alla föremål som utgörs av underkläder. Även den här filmen är gjord i tvåfärgssystemet, så färgerna är ganska blaskiga.Resten av kategorin ägs av Disney. Vem sköt Cock Robin? är ett roligt litet deckarmysterium. Cock Robin, som ska föreställa Bing Crosby, blir skjuten medan han sjunger serenad för Jenny Wren, även känd som Mae West, och man försöker fastställa vem som är den skyldige. Var inte oroliga, allt slutar lyckligt!1936 års oscar för bästa animerade film går till ännu en Disneyfilm - Tre ensamma kattungar. Tre kattungar tar sig in i ett hus och ställer till oreda. Det är en gullig film, men även tekniskt är den snygg att se på. Silly Symphonies-filmerna var vid den här tiden ofta experiment inför inspelningen av Snövit och de sju dvärgarna. Se bara speglingarna i golvet, och hur perspektivet ändras när den ena kattungen jagar fjädern över golvet. Snyggt, och av de här tre filmerna den värdiga segraren.


Okej, det var filmerna som blev nominerade. Årets största mysterium är hur Den stora konserten inte ens blev nominerad - en av de bästa animerade filmerna nånsin! Det är tredje gången som Musse Pigg och Kalle Anka jobbar ihop, och den är riktigt rolig. Snyggt animerad också!Slutligen kan man inte lämna 1935 utan att nämna Golddiggers of '49. Det är ingen stor film som sådan - ingen kan väl förvånas över att den inte blev nominerad. Rolig, visst, men inte mer. Nej, anledningen till att jag vill nämna den här är för att det är första filmen som Tex Avery regisserade. Man kan ana hans humor även i den här filmen, men helt kom den inte att blomma ut förrän han började jobba för MGM. Mer om det då. Nu får ni roa er med en av Porky Pigs första filmer.

Inga kommentarer: