fredag 9 april 2010

Eriks krona visas i Uppsala

Kung Eriks krona ska visas i en utställning i Uppsala. Det skriver SvD om idag. Det är väl trevligt att den får komma ut och lufta sig för en gångs skull.

Nu blev ni allt förvånade, va! Att jag lite vardagligt talar om att kungakronan ska flyttas från slottet till Uppsala, som om det inte vore något särskilt. Och den visas ju redan, i Skattkammaren på slottet! Men det är såklart inte Erik XIV jag talar om, utan Erik den helige. Och då kanske ni förstår varför jag tar så lätt på det. Hans krona finns ju redan i Uppsala domkyrka. Däremot har den inte visats på väldigt länge, och det är ju i sig väldigt kul. Nästan värt ett besök i Uppsala! Kanske ska övningsköra dit upp, vem vet!

Kronan i sig är troligen vår äldsta kungakrona. Den omnämns för första gången 1666, men sägs då redan länge ha legat i relikskrinet. Stilen på kronan placerar den i slutet av 1100-talet, och är alltså samtida med helgonkungen. Om den har tillhört Erik i livet, är hans begravningskrona eller helt enkelt en krona från en helgonstaty kan man däremot inte avgöra.

Inga kommentarer: