måndag 4 februari 2013

Rikard III upphittad


Som jag skrev i september har engelska arkeologer gjort en utgrävning under en bilparkering i Leicester i jakt på den försvunne Rikard III. Bilparkeringen ligger på den plats där det medeltida kloster låg i vilket den puckelryggige kungen begravdes efter slaget vid Bosworth Field 1485.


Vid utgrävningarna hittade man också ett manligt skelett som motsvarade allt man känner till om Rikard, både ålder, utseende och skador stämde. En pilspets satt i ryggen på mannen och huvudet var kluvet av en yxa. Han begravdes utan vare sig svepning eller kista, vilket också stämmer med anteckningarna hur Henrik VII "vanvördigt" begravde honom. Han var cirka 32 år gammal och 172 cm lång, en ärevördig längd på den tiden, och med smal kroppsbyggnad. Allt stämmer med Rikard - utom den förtvinade armen som Shakespeare skriver om. Den kunde man inte belägga. Däremot låg händerna i sådan vinkel att forskarna tror att han hade händerna bundna när han blev begravd.

Idag hölls en presskonferens i England där man glädjande nog kunde bekräfta att det verkligen är Rikard man hittat. Under den långa konferensen gick man igenom alla belägg man hade. Bland bevisen fanns kol14-datering som visade att mannen dött mellan 1455 och 1540, vilket stämmer utmärkt. DNA-analys visar också släktskapet med Rikards syster Anne.

Nu är ju bara frågan var kungen ska begravas igen. Westminster Abbey, där de flesta andra engelska kungar ligger, eller i York, där Rikard själv ville begravas? Borgmästaren i Leicester har sagt att "Those bones leave Leicester over my dead body", och han kommer att få som han vill. Engelska justitiedepartementet har nämligen beslutat att kungen ska begravas i Leicesterkatedralen.

University of Leicester har en informativ hemsida om kungen och utgrävningen.

3 kommentarer:

Per-Håkan sa...

märklig rygg form Får man verkligen en sån s form av skolios ...eller ligger skelettet fel :-)

Knallhatten sa...

Han ligger ju på bordet så de har nog lagt honom rätt. Skolios kan tydligen ge sådan ryggform.

Arvid sa...

Som vi har letat!