tisdag 5 februari 2013

Kronprinsessan kommer ut

... som hbt-vän, alltså.

Varje år när Gaygalan går så tänker jag att det vore väl kul att gå dit, men nä - jag har ingen att gå med och biljetterna är för dyra för mig. Så jag har faktiskt aldrig varit där. Samma sak i år - ska jag, nä ingen att gå med och biljetterna är för dyra.

Skillnaden mot tidigare år är att den här gången hade jag varit beredd att gnaga av mig armen om jag hade vetat hur det skulle gå. Alla känner väl vid det här laget till att Kronprinsessan var prisutdelare till Årets homo, Jonas Gardell.


Det här är väldigt stort! Kungafamiljen har inte precis uttalat sig i hbt-frågor. Nu har jag alltid haft väldigt svårt att tänka mig att de inte skulle stå på rätt sida i frågan, men de har ju aldrig sagt något! Varje år när Pride ska vara har jag läst tidningarna och hoppats att Kronprinsessan ska stå nämnd som invigningstalare, men icke.

Kungafamiljen ska inte uttala sig i partipolitiska frågor, som bekant, men det här står över partipolitiken - det här är mänskliga rättigheter - och det är självklart att statschefen, och den blivande statschefen, visar att de står på alla svenskars sida.

Nu gjorde de det, och jag ska erkänna - jag blev faktiskt tårögd när jag såg videon från galan och hörde Kronprinsessans tal. Visst kände jag det förut också, men nu är hon verkligen min Kronprinsessa. Jag har gått på små moln hela dagen.

Ja, och självklart - grattis till Jonas Gardell för priserna! För en gångs skulle gick dessutom priset till någon som gjort mer än bara kommit ut ur garderoben - han har verkligen arbetat för Sveriges hobbitar med boken och serien Torka aldrig tårar utan handskar.

1 kommentar:

Håkan Steenberg sa...

Hej! Jag håller verkligen med dig - otroligt roligt att Kronprinsessan kom och deltog i Gaygalan! För mig är det dock tvärtom: jag har varit på precis varenda Gaygala sedan den allra första som genomfördes på Propaganda för väldigt många år sedan. Och det var ju typiskt att det var just i år - det enda året som jag inte kunde gå på galan - som Kronprinsessan kom.

Så jag hade också kunnat gaga av mig ena armen - men är överväldigad och en väldigt glad royalist idag.

Håkan