söndag 3 februari 2013

Eskil ger sig till känna

Det händer emellanåt mystiska saker nere i Museum Tre kronor - konstiga ljud och händelser. Vi brukar hävda att det är slottsspöket Eskil som härjar. Enligt vad som sägs var Eskil Gustav Vasas skattmästare som höll till i lokalerna på 1500-talet.

Häromdagen stod jag uppsatt som vakt i Tre kronor och det var ett trevligt ombyte från att ha visningar. Nu blev dagen osedvanligt lugn, inte många besökare alls. Jag vet inte om det var därför, men Eskil var ovanligt aktiv då.

Vid ett tillfälle stod jag vid den gamla bakugnen. Jag trodde att jag hade koll på besökarna i museet - bara två personer befann sig i lokalerna och båda två stod vid 1200-talsmodellen rakt framför mig. Plötsligt hör jag kraftiga steg på väg mot mig i trägolvet bakom ryggen på mig. Jag vänder mig förvånat om, eftersom jag inte sett några besökare åt det hållet. När jag vänder mig om tystnar stegen och självklart (?) var det ingen där. För att försäkra mig om att jag verkligen inte hade missat någon besökare gick jag igenom rummen upp till andra änden och nej, det var helt tomt.

Jag gick ut till kassan och berättade för Camilla vad jag hade hört och hon gjorde stora ögon och sa "det där hörde jag också när jag var där inne". För hennes del var det snarast tvärtom. Hon stod vid 1200-talsmodellen och trodde att museet var tomt när hon hör steg i golvet på väg mot henne. När hon ska titta till besökaren är museet lika tomt som innan.

Han är då på bushumör, vår käre Eskil!

Inga kommentarer: