tisdag 23 oktober 2012

Gustaf Lindgren - en upprättelse

Polishuset på Kungsholmen
Gustaf Lindgren är för mig bara ett namn som jag använder vid mina visningar i Riddarholmskyrkan. Martin Olsson berättade om hur han vid den stora renoveringen på 10-talet fick en evig fiende i Lindgren, då denne hävdade att kyrkans förgyllda bågar aldrig existerat och Olsson hittade dem. En rolig anekdot, men mer än så har jag inte vetat om honom.

Nu bestämde jag mig för att jag skulle läsa på lite om Lindgren. Vem vet, han kanske är intressant på något sätt. Och gissa om jag hade rätt! Han var utbildad arkitekt som gjort flera byggnader som jag går förbi med jämna mellanrum, varav ett ligger bokstavligen här runt hörnet, och brukar tänka på att de är riktigt snygga varav flera i nationalromantisk stil.

Gustaf Lindgren föddes i Stockholm 4 november 1863 (grattis på 149-årsdagen ett par veckor i förväg alltså!) och utbildade sig till arkitekt här, med studieresor till Tyskland, Italien och Frankrike. Han anställdes vid Överintendentämbetet, skapat av Nicodemus Tessin d.y., 1887. Lindgren har ritat ett stort antal byggnader över hela landet. Stockholm är också rikt representerat.

Davidsonska huset på Gustav Adolfs torg. Lägg märke till den synnerligen vackra vespan nere till vänster!

Eftersom jag hade en ledig söndag och kände att jag ville ut och röra på mig trots regnvädret tog jag och prickade in Lindgren-byggnader på kartan i mobilen och gav mig iväg. Nu hann jag inte se alla hans Stockholmshus innan solen gick ner. Jag höll mig norr om Stadsholmen, så huset på Bellmansgatan får jag ta vid ett annat tillfälle. Dessutom ritade han Direktörsvillan på Långholmen och var ansvarig för ombyggnationen av fängelset där. Han var också ansvarig för renovering av Nationalmuseum och Hedvig Eleonora kyrka. Bland andra byggnader som jag inte hann uppsöka kan nämnas kolumbariet i Gustav Vasa kyrka, krematoriet på Norra begravningsplatsen och Ljunglöfska slottet i Blackeberg.
Stora bryggeriet i Hornsberg, numera nästan helt inbyggt i en modern, inte helt vacker industribyggnad.
Stora bryggeriets baksida, som råkat ut för denna omilda behandling.

En byggnad som inte finns kvar längre är Östermalmsfängelset, ritat som en medeltida riddarborg. 1925 flyttade Riksarkivet in där, men byggnaden jämnades med marken 1968 för att lämna plats för Arkitekturhögskolan, som ironiskt nog ser väldigt mycket ut som ett fängelse!


För att se fler bilder från min Lindgren-vandring får ni klicka på Läs mer.


Tullmuseum på Alströmergatan. Även här står en vacker vespa!


Strandvägen 11
Porten på Strandvägen 11
Wittlockska huset på Lill-Jans plan
Porten på Wittlockska huset
Tattersall, Grev Turegatan
Porten till Tattersall
Sibyllegatan 19
Porten till Sibyllegatan 19

Upplandsgatan 33


2 kommentarer:

Alexander sa...

Dubbel-like

Anonym sa...

Vad kul! Det där huset vid Gustav Adolfs torg fotade jag för inte så länge sedan när jag passerade, bara för att jag råkade titta upp på det och tyckte att det var fint :-)