fredag 12 oktober 2012

Årets litteraturpristagare

Som det brukar vara så kan jag i år inte svara ja på att jag läst något av årets litteraturpristagare innan han tilldelades priset. Ska jag vara ärlig så är det bara fyra pristagare jag läst innan de fått priset - William Golding, Dario Fo, Harold Pinter och Doris Lessing. Däremot kan jag högt och ljudligt svara ja om man utökar frågan och även räknar in filmatiseringar!

Zhang Yimous Det röda fältet från 1987, för övrigt Zhangs debutfilm, är baserad på en roman av Mo Yan. Dessutom är det en av mina favoritfilmer från Kina, så det gör det hela ännu roligare. En helt fantastiskt vacker film om en ung flicka (Gong Li) som gifts bort med en spetälsk äldre man. När han mystiskt dör tar hon över hans vindestilleri tillsammans med sin älskare.

Det var alldeles för länge sen som jag såg den, inte sedan jag gjorde mig av med vhs:en. Det röda fältet har, såvitt jag vet, inte funnits tillgänglig på dvd i Sverige. Den finns på engelsk utgåva, men det har inte blivit av att jag har skaffat den. Men med Nobelpriset nu så kanske filmdistributörerna tar och ger ut även filmen. Man kan väl hoppas i alla fall...

Inga kommentarer: