lördag 6 oktober 2012

Grattis Bleka dödens minut

Inte bara Madonna fyller år! En av mina favoritfilmer, Bleka dödens minut, fyllde 25 år för ett par veckor sedan. En helt fantastisk sagoäventyrsromantikparodihyllning!

Bleka dödens minut är regisserad av Rob Reiner under de där åren runt 1990 när han inte kunde göra någonting fel (Spinal Tap, Stand by me, Lida och så mästerverket När Harry mötte Sally...) och skriven av William Goldman under de där åren runt 1970 när han inte kunde göra något fel (Maratonmannen, Butch Cassidy och Sundance Kid, Alla presidentens män). Goldmans filmmanus är dessutom framröstad av Writer's guild of America som det 84:e bästa filmmanuset genom historien.

Lägg till det strålande rollprestationer rakt igenom - Cary Elwes, Robin Wright, Chris Sarandon, Wallace Shawn och Mandy Patinkin - alla med den rätta glimten i ögat, vackert foto och suverän musik av Mark Knopfler så har du den perfekta filmen. Det enda som jag inte gillar är den svenska titeln - Bleka dödens minut. Fast ärligt talat, originaltiteln är inte så mycket bättre den heller - The princess bride. Enligt Goldman själv så frågade han sina döttrar vad han skulle skriva om och den ena sa "en prinsessa" och den andra "en brud", så då slog han ihop det.

Boken är också förträfflig. Av någon anledning har den inte kommit ut på svenska, vilket är synd. Jag kanske ska ta och göra nånting åt saken på egen hand...

4 kommentarer:

Gealach sa...

Det är verkligen min favoritfilm framför alla andra. Kan se den hur många gånger som helst, är jag det allra minsta ledsen tittar jag på den, så är jag glad igen. :-D

Är så glad att jag fick tag på den på DVD när den gamla inspelningen från TV började bli sliten.

fredde sa...

Du lyckas glömma det viktigaste med den här filmen och det är att Mark Knopfler gör musiken!

Knallhatten sa...

Då ber jag Fredde att igen läsa igenom första meningen i tredje stycket!

Fredde sa...

Ingen orkar läsa så långt. Den viktigaste informationen måste stå först.