fredag 31 augusti 2012

Sèvresbord i pluralis

Ute på Rosendal står det Sèvresbord som Karl XIV Johan fick i present av franske kung Ludvig Filip. På bordets ovansida finns målat franska kungar runt kanten och i mitten riddarsalen i slottet i Pau. Självklart visar jag det bordet under visningarna och berättar om Karl Johan och hur viktigt bordet var för honom och han lät sig till och med avbildas med bordet på sitt sista officiella porträtt. Han står omgiven av alla viktiga symboler i sitt regemente, arkitekturen, industrin, ordnarna, de militära segrarna och så vidare. Och så står han och lutar sig mot bordet.

Så långt allt väl, bordet är jättehäftigt och brukar väcka muntration bland besökarna. Men så idag var det en besökare som berättade att även Georg IV av Storbritannien fått ett Sèvresbord i present av den franske monarken - i hans fall Ludvig XVIII - och låtit avbilda sig med det. Hans bord är lite äldre empirestil, från 1807, och en gång tillverkat till Napoleon. På bordets ovansida finns inte slottet i Pau, utan Alexander den store och runt kanten romerska och grekiska befälhavare. Självklart fick bordet namnet Table des grands capitaines.



Om detta visste jag absolut ingenting - hade inte ens hört talas om bordet. Det är det här som gör mitt jobb så ofantligt roligt, man blir aldrig färdigutbildad och när man minst anar det så kommer det en besökare som kan fylla på förrådet med kunskap.

Inga kommentarer: