onsdag 2 maj 2012

Tonynomineringarna släppta

Idag avslöjades vilka uppsättningar på Broadway som är nominerade till Tony. I kategorin bästa pjäs hittar vi Clybourne Park, Other Desert Cities, Peter and the Starcatcher och Venus i päls. Bästa musikal är Leap of faith, Newsies, Nice work if you can get it och Once. Den sistnämnda har flest nomineringar - elva stycken. Andra som har chans att vinna massor med priser är Porgy och Bess och Nice work if you can get it, båda två nominerade till tio statyetter. Peter and the starcatcher har chansen att få nio Tonys. Newsies, baserad på den gamla Disneyfilmen med Christopher Bale, har fått åtta nomineringar, precis lika många som Stephen Sondheims Follies. En handelsresandes död har fått sju. Sedan är det mest småskvättar här och där. Förra årets stora snackis, Spindelmannen, är bara nominerad till två tekniska priser.

 Once är baserad på filmen med samma namn, om två musiker som lär känna varandra och så händer det inte så mycket mer, om man ska vara elak. Fast filmen är bra i alla fall, och fick en oscar för bästa låt. Musikalen har som sagt chans att vinna hela elva statyetter - bästa musikal, manus, manliga och kvinnlig huvudroll, kvinnlig biroll, regi, koreografi, orkestrering, scenografi, ljus och ljud.

 

Nice work if you can get it är en nyskriven musikalisk komedi med Gershwin-melodier. En romantisk screwball-komedi med förvecklingar när en energisk kvinna träffar en man samma vecka som han ska gifta sig med en annan. Låter som att den kan vara rolig. Förutom bästa musikal kan den även vinna bästa manus, kvinnliga huvudroll, manliga och kvinnliga biroll, regi, koreografi, orkestrering, kostym, scenografi, kläder och ljud.

Newsies handlar om tidningsförsäljarna i New York vid förra sekelskiftet, som inleder en strejk när de får försämrade arbetsvillkor. Verkar vara en fartfylld föreställning, men jag vet inte om jag är så imponerad av musiken i trailern. Musiken, även den nominerad, är för övrigt skriven av den gamle Disneykompositören Alan Menken (Den lilla sjöjungfrun och Skönheten och odjuret).

 
Leap of Faith är ännu en film som blivit musikal, den här gången Mirakel till salu med Steve Martin och Debra Winger i huvudrollerna. Musikalen handlar om en bedragare som åker runt och försöker lura pengar av folk genom att genomföra mirakel på sina väckelsemöten. Om en musikal bara blir nominerad till bästa musikal och absolut inget annat så känns det lite som att det fanns en plats över och inte tillräckligt många bra musikaler. Men jag kan ju ha fel...

 

Peter and the starcatcher är en prequel till Peter Pan och handlar om hur Peter hamnar i landet Ingenstans. Manuset är baserat på en bok, i sin tur baserad på J.M. Barries klassiker. Tröttsamt med folk som skriver uppföljare, eller som i det här fallet prequels, till kända klassiker, men av det lilla jag har sett så verkar pjäsen vara fartfylld och fantasifull i alla fall.Galan går av stapeln 10 juni och som vanligt lär den vara full av häftiga shownummer ur de nominerade uppsättningarna, och som vanligt lär vi inte få se nånting av det på svensk teve.

Hela listan på nominerade kan ni hitta här.

Inga kommentarer: