tisdag 8 maj 2012

Maurice Sendak är död

Barnboksförfattaren och -illustratören Maurice Sendak har avlidit i sviterna efter en hjärnblödning. Hans mest kända verk är självklart Till vildingarnas land, men för min del kommer jag alltid att minnas illustrationerna till Herr kanin och den fina presenten från 1962. Det var en av mina absoluta favoritböcker när jag var liten, kanske framför allt för de fantastiskt vackra teckningarna.


Maurice Sendak var den förste ALMA-pristagaren, tillsammans med Christine Nöstlinger, 2003. Förutom böcker har Sendak även gjort scenografi till flera opera- och balettuppsättningar, Nötknäpparen, Trollflöjten och Idomeneo för att nämna några.


2003 kontaktade Sendak Tony Kushner (Angels in America) för att be honom skriva texten till en bokversion av operan Brundibar med Sendaks illustrationer. Boken blev utnämnd till en av 2003 års bästa barnböcker. Lite roligt sedan att Sendaks illustrationer och Kushners libretto användes till en uppsättning av operan i både Kalifornien och New York 2005.

Hans sambo dog 2007, och året därpå kom Sendak ut officiellt. På frågan varför han inte kommit ut tidigare sa han att tanken på en homosexuell barnboksförfattare hade dödat hans karriär när han var i tjugo-, trettioårsåldern. Hans sista bok, Bumble-Ardy, kom ut så sent som förra året.

Let the wild rumpus start!


1 kommentar:

Fru Ann sa...

Jag minns väl denne specielle konstnär och bild dito... Min doter Helene hade precis börjat på ALMApriset ocj som sagt maurice Sendak och Christine Nöstlinger var de första pristagarna... Jag var på prisutdelningen på Skansen men det var bara Nöstlinger som var där... HON var också den författarinna som vår familj var bekant med, hennes bok om THOMANIflickorna hade gjort starka intryck... Vi fick autograf i boken... SYND att inte Sendak kom till prisutdelningen! Han var fantastisk!