måndag 7 maj 2012

Stadsvandringar

Nu har jag så smått påbörjat min utbildning till guide på Stadsmuseet. Det gjorde jag genom att gå med på ett par stadsvandringar idag. Det var ju ändå min lediga dag, så då passar det ju utmärkt att jobba lite.

Först följde jag med Anna på Gamla stan-turen, den som jag först och främst ska lära mig. Visningen utgick från obelisken utanför slottet, så jag fick känna mig lite som hemma innan jag kastades ut i det okända. Nåja, Gamla stan har jag ganska bra koll på tror jag väl. Däremot var det kul att se Stadsholmen ur nya vinklar. När vi stod på Brända tomten slog det mig att jag aldrig har fikat på Under kastanjen, och det är mig totalt obegripligt - så trevligt som det är där. Detta måste åtgärdas snarast!

Sedan var det dags för min barndoms kvarter - Katarinaberget. Eftersom jag inte orkade snurra runt på Söder för att hitta lämplig väg upp till Mosebacke parkerade jag nere vid Slussen och tog Thor Modéens trappor upp. Varför har trapporna fått det olyckliga namnet? Thor Modéen skulle ha dött om han var tvungen att använda de branta trapporna.

Säga vad man vill, men utsikten från Katarinaberget är i stort oslagbar. Fantastiskt vackert.

På Mosebacke fick jag syn på vårens första nyckelpiga. Det kan säkert tolkas som ett gott tecken. Eller nåt.


Huset där Lisbeth Salander köper sig en lägenhet. Fast det tillhör en annan visning - Millennievandringen, såklart.

Tre timmars vandring och med en lunchrast där i mitten. Fyra timmars promenad. Under Katarinavandringen fick vi sällskap av Katja, som också ska utbildas och vi sa båda två att det är jättelyxigt och -roligt att få gå på en massa gratis visningar. Det är så det är när man är historienörd, kan jag tro. Nu ska jag bara lära mig vandringarna själv. Vi får se hur det går.

1 kommentar:

Fru Ann sa...

Indeed something for the annazonas... U R on man...