lördag 28 april 2012

Högtidliga audienser

Ännu en fjäder i hatten! Igår var det högtidliga audienser på slottet och hovfuriren frågade om jag kunde tänka mig att hjälpa till som lakej. Inte säger man nej när hovfuriren kallar, så det var bara att gå och prova ut lämpliga kläder.

Det var roligt att få vara med från början så att säga, mina kunskaper om audienserna rör sig mest från när ambassadören anländer till slottet, men nu vet jag vad som händer innan dess.


Gårdagens audienser var ambassadörerna från Chile, Bosnien-Hercegovina, Bulgarien och Lesotho. Bosniens ambassadör föll på min lott. Först hämtade vi introduktören, den ambassadör från UD som skulle bistå den utländska ambassadören under audiensen. Sedan hämtade vi ambassadören själv och tog med henne till UD för en kortare introduktion. Medan de var inne på Arvfurstens palats och bilförarna åkte iväg för att hämta nästa ambassadör stod jag kvar i solskenet och hade det skönt. Fotograferad blev jag också av förbipasserande turister. För att inte tala om hur det blev när hästekipagen anlände. Då började kamerorna smattra.

Medan vi väntade på att ambassadören och introduktören skulle komma ut passade jag på att bekanta mig med vagnsdörren och fotsteget, så att det inte skulle bli några problem när det väl var dags. När damerna (både ambassadör och introduktör var kvinnor) satt på plats i vagnen tog jag plats i ännu en bil och for mot slottet. Vi tog en lite annorlunda väg, så när ekipagen körde in på borggården stod jag redan på plats för att hjälpa till med utklivandet. Efter fotograferingen följde jag med sist i processionen upp till Bernadottevåningen.

När audiensen var över stod jag beredd och följde med sist i processionen ut och hjälpte till med bildörrarna (från audiensen åker man alltid bil) och efter att ha kört tillbaks damerna dit de skulle återvände jag till slottet med avslutat värv.

Inga kommentarer: