tisdag 24 april 2012

Grattis Barbra

Dagens stora jubilar är Barbra Joan Streisand! Tanten fyller hela sjuttio år idag och det måste vi ju gratulera henne till. Det är bara ett par veckor sedan hon kunde fira sitt femtioårsjubileum från Broadwaydebuten, men idag är det alltså födelsedagen som gäller.

Jag har älskat Barbra ända sedan jag som femåring såg henne i Go'dag yxskaft - än idag världens roligaste film. Den första ickebarnskivan jag önskade mig och dessutom fick var Barbras Guilty från 1980. Och sedan såg jag Hello Dolly! Vissa Barbra-talibaner hävdar att Barbras bästa film är Funny Girl, men det finns ingen film som kan klå Hello Dolly. Den kan man se åtminstone en gång om dan, vilket jag också gjorde tills vissa - jag nämner inga namn, Niclas - spelade över filmen för mig.

För att fira henne tittar vi på titelnumret från Hello Dolly. Klänningen hon bär vägde över tjugo kilo. Lägg märke till att släpet försvinner när hon har kommit ner för trappan. Både hon och dansarna snubblade över det under repetitionerna, så det togs bort inför dansen. Scenen på restaurangen tog en hel månad att filma, och Louis Armstrong var bara med en halvdag.


4 kommentarer:

Primula sa...

Åh vilka minnen och vilken sliten VHS. Finns den på BR.

Åh sa bra fortfarande.

Knallhatten sa...

Nej, den finns bara på dvd. Självklart har jag den!

Primula sa...

Ja tack!!

Fru Ann sa...

Vilken underbar sångerska och skådespelerska...Min pappa introducerade mig till henne redan i början på 60 talet... En tv show typ...Själv gjorde jag ett tappert försök att EFTERKLIKNA denna DOLL i julspexet anno 1966 i Norrtälje gymnasium... Sjöng förstås om våra lärare...