söndag 20 mars 2011

Storfilmen om Karl XIV Johan

Vi stod i Västra valvet häromdagen och mellan besökarna pratade vi om varför det inte görs något riktigt bra svenskt kostymdrama, à la King's speech. Det finns ju spännande historiska skeenden att berätta om även i Sverige. Tankarna for vidare och vi började spinna på vilka som skulle vara med i storfilmen om Karl XIV Johan. Det här är vad vi kom fram till. Vad säger ni, håller ni med eller vill ni ha några andra i rollerna?

 Gustav IV Adolf - Gustaf Skarsgård

Karl XIV Johan - Vincent Cassel

 Desideria - Marion Cotillard

 Karl XIII - Jan Malmsjö

Hedvig Elisabet Charlotta - Gunilla Röör

Andra tänkbara är Ghita Nörby som Sofia Magdalena och Marie Göranzon som Sofia Albertina. Vilka mer kan man tänka sig? Vem ska göra Napoleon och Mörner till exempel?

Ändring: Vid närmare eftertanke passar nog Marion Cotillard bättre som Desirée än vad Monica Belucci gör.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Blir kanon, tror jag! :-)

Fru Ann sa...

Talar vi svenska skådespelare så kan jag tänka mig JONAS KARLSSON som Napoleon... Har ju vana av galna höjdare, Erik, Gustav... Som Mörner är SAMUEL FRÖLER porträttlik... har dessutom skärdården gensam med Mörner. doktor och tulltjänsteman... Mitt frankofona jag önskar dock att CHARLES BOYER skulle kunna uppstå från det döda och axla sin gamla mantel... Filmen om Marie Walewska med Garbo och Boyer är sevärd!