måndag 28 mars 2011

Dagens bildgåta

Mamma är hemma!


Ett av Sveriges mest kända mord, Yngsjömordet, äger rum denna dag 1889. Anna Månsdotter och hennes son Per Nilsson mördar Pers hustru Hanna Johansdotter. Vid rättegången framkommer att Anna och Per haft ett incestuöst förhållande. Anna vill inte se sig åsidosatt till förmån för sonhustrun och övertalar Per att göra sig av med henne. Hanna slås medvetslös med en vedklabb, sedan stryper Anna henne. Sedan kastades hon nerför källartrappen för att dölja mordet. Vid rättegången döms både mor och son till döden, men Per benådas och får livstids fängelse. Han benådas 1913.

Den främsta anledningen till att det här mordet ännu är omtalat är nog (förutom smaskigheten med incest och mord, hello Norman Bates liksom) att Anna Månsdotter blev den sista kvinnan som avrättades i Sverige, på länsfängelset i Kristianstad 1890.

3 kommentarer:

Fru Ann sa...

Hm... jag har väl inte bott i Skåne för intet... Denna damen var ruskig inte bara i verkligheten utan också på film i Mimmi Wålanders gestalt... Den förskrämda svärdottern spelades av Christina Schollin och SONEN av Gösta Ekman... Se det var en riktig historia det!

Knallhatten sa...

Fast nu blandar fru Ann faktiskt ihop två filmatiseringar. Mimmo Wåhlander spelade Anna Månsdotter i teveversionen från 1986.

I filmversionen från 1966 med Gösta Ekman och Christina Schollin (med väldigt snygg solbränna med synliga behåband, vill jag minnas...) var det Gunnel Lindblom som gjorde Anna.

Fru Ann sa...

Hm... du kommer också att se att minnenna består men MINNET FÖRGÅR... Så rätt du har!