onsdag 30 mars 2011

Dagens bildgåta

Svart kudde, så passande!


Karl XV:s olycksaliga hustru, Lovisa av Nederländerna, avlider 42 år gammal 1871. 
 

Lovisa var en blyg och tillbakadragen dam, som inte ofta blandade sig i landets politik. Karl brukade dock tvinga med henne på diverse uppdrag, för "Kärringarna kan ju tro att det är något fel på dig!" Hon ägnade sig gärna åt välgörenhet, och var på sitt lilla sätt drivande i kvinnans frigörelse. Hon anställde Sveriges första kvinnliga tandläkare som hovtandläkare och tillsammans med dottern Lovisa gick hon och tog simlektioner hos Nancy Edberg, pionjären för kvinnlig simning och skridskoåkning.

Hovmannen Fritz von Dardel beskrev kronprinsessan på följande sätt: 
 
En mera älskvärd och begåvad kvinna skulle helt och hållet hafva omskapat tonen i denna sällskapskrets och äfven välgörande inverkan på prinsen som, god till sin natur, lätt låter leda sig af dem, han tycker om, i all synnerhet af kvinnor. Fastän rättrådig, plikttrogen och ej fallen för intriger saknar kronprinsessan dock högre lyftning. Hon är en god husmoder men tänker nästan uteslutande på sin man, sig sjelf och sina närmaste samt öfvar ej det goda inflytande på prinsen som hennes utmärkta karakter berättigar henne till. Till följd af sin medfödda blyghet vågar hon ej heller blanda sig i hans görande, och hennes enda sträfvan är att vinna hans genkärlek. Med ett ord, hon synes ej vuxen sin höga uppgift."
 
Äktenskapet med Karl var olyckligt, den utlovade hemgiften var betydligt lägre än vad man hade tänkt sig, Lovisa var kalvinist (nästan lika hemskt som katolik) och hon var inte den vackra, spirituella dam man hade räknat med. Karl och hustrun hade inte så mycket gemensamt. Karl är ju mest känd för sina älskarinnor (även om de säkerligen inte var så många som ryktet säger). Två barn föds i äktenskapet, Lovisa (dronning Louise av Danmark) och sonen Karl Oskar. Karl Oskar drabbas av mässling vid femton månaders ålder och läkarna ordinerar iskalla bad, vilket resulterar i lunginflammation och pojken dör. Födseln av sonen innebär komplikationer och Lovisa kan inte få fler barn. 

1871 drabbas Lovisa av lunginflammation och utmattad av sorgligheter runt henne avlider hon på dagens datum. Hon ligger begravd i Riddarholmskyrkan.

1 kommentar:

Fru Ann sa...

Karl XV:s hustru, den blyga och tillbakadragna Lovisa har dragit sig tillbaka till evigheten...