onsdag 16 mars 2011

Dagens bildgåta

Leif Zern på premiär?


Precis som i gårdagens bildgåta har vi att göra med en ledare som inte bryr sig om varningar. Och det slutar på samma sätt!

Gustav III tänker 1792 gå på maskeradbal i operahuset för att roa sig. Under supén får kungen ett anonymt brev, som sedermera visar sig komma från Carl Pontus Lilliehorn, i vilket kungen varnas för att det kommer att finnas lönnmördare på balen. Kungen låter inte detta skrämma honom, och för att ytterligare visa sitt mod ställer han sig i oxögat, det runda fönstret med överblick över teatersalen, i en kvart. Sedan sa han till hovstallmästaren Hans Henric von Essen "Nu hade varit tillfälle att skjuta! Kom, gå vi ned, maskeraden synes ju glad och trevlig."
Jacob Johan Anckarström
Väl nere i salongen blir han snart omringad av en grupp svartklädda maskerade män och en av dem, (troligen) Anckarström, säger på franska "god afton, vackra mask" och avfyrar sin pistol. Kungen träffas i ryggen.  Övriga konspiratörer försöker sprida panik genom att skrika "elden är lös", men kapten Pollet beordrade att dörrarna skulle stängas. Sedan demaskerades alla gästerna och de fick lämna sina namn innan de tilläts lämna operan. 

Vapnen som använts hittades snart och redan samma dag kunde man konstatera att ägaren var Anckarström, som togs in på förhör. Kungen levde i ytterligare tretton dagar innan han avled i paradsängkammaren på slottet.

2 kommentarer:

Fru Ann sa...

God afton vackra mask... Lär visst aldrig ha sagts... men konungen lär dock själv ha sagt att det är konstigt att bliva blesserad på ett operahus när man nyss återkommit oskadd från ett ett krig... 16 mars 1792 är ett av den svenska historiens mest kända datum...

Michael sa...

Sitter just och läser på inför morgondagens visning av Vindragarlagets härbärge. Åldermannen Mathias Lönngren skriver i sin dagbok: "Här för spörjes idag för en förfaselig Gierning som Til drog sig i denna nat Klåckan 12 - På Masqweraden i Stockholm och stora opera Huuset at Kongelij Maijesteds, wår alder nådigste Konug blev skuten ofwan för wänstra höften af en Pistol som lärer wara anstelt af arga bofwarne Anckarström m.m.".