tisdag 5 oktober 2010

Dagens bildgåta

Vad väljer du?

1789


Kvinnomarschen till Versailles är en viktig del i den franska revolutionen. Bristen på bröd i huvudstaden gjorde att en stor grupp kvinnor marscherade ut till Versailles för att tvinga kungen att dela med sig av sina förråd. De inte bara lyckades med det, utan fick även kungen att återvända till Paris.

Marie Antoinettes berömda citat om kakor (briocher, faktiskt) istället för bröd uttalades inte av henne. Det finns nedskrivet av Rousseau redan 1769, när drottningen ifråga endast var 13 år och inte ens i Frankrike. Rousseau nämner bara "en stor prinsessa", och det är inte ens säkert att prinsessan ifråga existerat. Men citatet fungerade väldigt bra i prorepublikanska kretsar.


3 kommentarer:

Unknown sa...

"Om folket inte har bröd kan de ju äta kakor" påstås Marie Antoinette ha sagt. I Coppolas film "Marie Antoinette" får drottning därför repliken: "That's such nonsense, I would never say that."

Sant är däremot att en mängd kvinnor, anförda av torgförsäljerskor, tågade till Versailles och klagade på bristen på bröd.

Fru Ann sa...

Mais qui cheri... Pas du pain, mais alors... vous pouvez manger tes tartes!Une tarte a la reine c´est parfait... n´est pas... Elle est LA FILLE EN ROSE... esten Autriche...

Fru Ann sa...

est en... skall det vara...