tisdag 24 maj 2011

Möte med Shaun Tan

Årets Astrid Lindgren-pristagare (och oscarsvinnare - bästa animerade kortfilm för The lost thing) Shaun Tan är i Sverige för att ta emot sitt pris. Ikväll hade han föreläsning på Kulturhuset, och jag gick dit för att höra vad han hade att säga. Maken till charmerande och skärpt person får man leta efter. Lågmält, men samtidigt väldigt roligt berättade han om sin barndom och sitt förhållande till litteratur. Mamman, som kom från en släkt fabriksarbetare, hade inte haft litteratur i sitt barndomshem, så då blev det väldigt viktigt för henne att hennes barn skulle få det. Det lånades friskt från det lokala biblioteket, ibland med intressant resultat. En titel som Djurfarmen låter ju som en barnbok, till exempel...


Shaun Tan har onekligen ordet i sin makt, och som den suveräne illustratör han är visste han precis vilka bilder han skulle använda i sitt bildspel och exakt i vilket ögonblick han skulle byta bild, vilket ledde till att publiken skrattade gott åt oväntade växlingar. Nyritade bilder, illustrationer från hans böcker, barnteckningar - allt passerade i en strid ström. Det var verkligen en givande föreläsning. UR bandade föreläsningen, så se den när den visas på teve. Det är den värd.

Det kan vara lite svårt att se, men uppe på buffelns huvud sitter Pippi Långstrump.
Efter föreläsningen fick man möjlighet att köpa de två Tan-böcker som kommit ut på svenska, Ankomsten och Det röda trädet, och så kunde man dessutom få dem signerade. Att Tan skulle vara så populär verkar inte arrangörerna ha räknat med. Jag hörde en av dem sucka uppgivet att tidsschemat spruckit rejält på grund av alla som ville få signerade böcker. Lite roligt var det med gruppen japanska turister som förirrade sig in bland minglande bokälskare, och som också köpte sig varsitt exemplar av Ankomsten (den är ordlös, så den funkar på alla språk) och ställde sig för att få dem signerade.

Inga kommentarer: