söndag 29 maj 2011

Årets Reubenpristagare

Igår delades det amerikanska serietecknarpriset Reuben Awards ut i Boston. Priset delas ut i flera kategorier, inklusive bästa gratulationskort, teveanimation, långfilmsanimation, bokillustration och så vidare. Några namn är väl intressanta även för oss i Sverige.

Finaste priset, cartoonist of the year, gick till Richard Thompson, här känd för sin serie Alice.


Bästa teveanimation gick till Dave Filoni för Star Wars: The Clone Wars.

Bästa långfilmsanimation gick till Draktränarens figurdesigner Nicolas Marlet.

Bröderna McCoy fick inte mindre än två priser, Gary för bästa skämtteckningar och Glenn för bästa enrutasserier, The flying McCoys (som båda bröderna gör gemensamt, intressant nog).


Bästa serie blev Jeff Parkers och Steve Kelleys Dustin, om en tjugotreåring som flyttar hem till sina föräldrar igen. Jag har inte läst serien själv, så jag kan inte uttala mig om hur den är.
Mike Lester vann priset för bästa bokillustration för Artie Bennetts The Butt Book (låter som en given klassiker).

Bästa seriealbum och grafisk roman gick till Jill Thompson för illustrationerna till Evan Dorkins Beasts of Burden respektive Joyce Farmers Special Exits.

Beasts of Burden handlar om ett gäng hundar (och en katt) i den lilla staden Burden Hill. De beskyddar staden mot allsköns ondska och hot, inklusive demoniska kannibalgrodor, häxor, plågade andar, hundzombier (inklusive vad som ser ut som en zombie-bichon frisé!) och ett hemligt råttsällskap. Det låter faktiskt riktigt roligt. Boken finns att köpa på adlibris och Bokus, fast på engelska så klart.


Special Exits är undergroundtecknaren Joyce Farmers berättelse om hennes fars och styvmors sista år i livet, med namn och platser ändrade. I den här boken heter de Lars och Rachel och bor i Los Angeles. De lever sitt liv främst med att läsa tidningen och vänta på dottern Lauras allt mer frekventa besök. De försöker dölja sina stigande hjälpbehov för dottern allt eftersom de blir äldre, ända fram till sin död. Även den här boken finns att köpa på både Bokus och adlibris.

Jag har inte läst någon av de här böckerna, men särskilt Beasts of Burden låter riktigt rolig, tycker jag. Kanske måste kolla in dem.

Inga kommentarer: