onsdag 4 maj 2011

Dagens bildgåta

Det här blir bara curioser och curioser!


Bilden på tiggarflickan är tagen av en av engelsk litteraturs mest kända författare, Charles Dodgson - mer känd som Lewis Carroll. Modellen är ingen mindre än förebilden för Alice i Underlandet - Alice Liddell. Hon föddes denna dag 1852 i London. Nu var inte Alice någon tiggarflicka. Hennes far var rektor i Oxford. Familjen lärde känna Dodgson 1856 och han blev snart en nära vän. Dodgson var intresserad av fotografi och tog många bilder på barnen Liddell i olika miljöer. 1862 under en båttur bad Alice Dodgson att underhålla henne och hans systrar och han började då berätta historien som skulle bli Alice i Underlandet.

Boken har filmatiserats många gånger. Personligen anser jag att Disneys version från 1951 är den bästa. För att fira Alice på födelsedagen väljer jag, helt i enlighet med berättelsens ologiska struktur, att visa ickefödelsedagsfesten.



Om man är intresserad av den riktiga Alice så har Dennis Potter (Den sjungande detektiven) gjort en film om henne, Alice i nya Underlandet, 1985. Ian Holm (Bilbo) spelar Lewis Carroll. Väl värd att se, fast stört omöjlig att få tag på. Den finns inte på dvd, vare sig i Europa eller USA.

2 kommentarer:

Primula sa...

This is for sure Alice. But wait Mr Rabbit dina handskar blev kvar.

Unknown sa...

Nja, det rör sej inte om sagans Alice, utan verklighetens...