torsdag 5 augusti 2010

Religulous

Bill Maher är halvjude och halvkatolik och något i USA så chockerande som ateist, vilket han inte precis har smugit med. Han har ifrågasatt religion i sina ståuppshower och teveprogram.

I den här dokumentären åker han runt och ställer religiösa ledare och lekmän mot väggen och frågar ut dem om deras religion. Det är främst kristendomen som är hans måltavla, men även judendomen och islam får sina slängar av sleven, precis som scientologin och mormonerna, bland andra.

Eftersom han är så uttalat ateistisk så blir vissa organisationer nervösa när han kommer. Han kastas ut från Vatikanen, han blir bortkörd från Mormonernas högkvarter och i nöjesparken Holy Land Experience i Florida blir man väldigt upprörda när han dyker upp och ställer sina frågor till "Jesus".

Jag vet inte om det är så mycket nytt man får veta i Religulous, svaren är desamma "det står i Bibeln och det är Guds ord för Bibeln säger det". Men Bill Maher är påläst och kan komma med följdfrågor. Dessutom är han ruskigt rolig och snabb i huvudet. Lägg till detta inklipp från andra filmer, kommentarer på ljudspår och textskyltar som motsäger eller driver med det som sägs i filmen så blir det vansinnigt roligt.

Fyra ateistiska gnurglor talar i tungor över det här.

Inga kommentarer: