torsdag 12 augusti 2010

Dagens bildgåta

Vilket är bäst, att nära en kommunist vid sin barm eller det här?

30 f.Kr.

3 kommentarer:

Sandra W sa...

Kleopatra och hennes ena kammarjungfru Eiron hittas döda i hennes rum av Octavianus vakter. Strax innan har hon skickat iväg vaktstyrkans chef till Octavianus med ett brev där hon ber om att få bli begravd bredvid Antonius. Den andra kammarjungfrun Charmion dör efter att ha satt på ett diadem på drottningens huvud med orden "Mycket fint och och mycket värdigt en ättling till så många kungar". Hur de dog vet man inte exakt, men Kleopatra ska ha haft bett som efter en eller flera ormar som i så fall smugglats in i hennes rum. En annan teori är att hon tog sitt liv med en förgiftad hårnål.

Dagens boktips: "Kleopatra - Liv och legend" av Allan Klynne

Fru Ann sa...

Hm är denne Marcus Antonius fadern till Claudius... Har utvecklat ett starkt intresse kring dessa personer i samband med ett besök i Italien i sommar och därmed även i Pompeij... och Tiberius villa Jonis på Capri...

Knallhatten sa...

Vad finns att tillägga Sandras svar? Jag nöjer mig med att nicka stolt! ;-)

Marcus Antonius var morfar till Claudius. Han var gift med Augustus syster Octavia. Med henne fick han dottern Antonia, som gifte sig med Livias son Drusus. Antonia och Drusus var föräldrar till Claudius.