tisdag 18 september 2012

Kostyminköp

Denna bild helt fräckt norpad från Stadsteaterns twitter!
Så här första vinterdagen(!) passade det mig utmärkt att Stadsteatern hade utförsäljning av kostymer. Med en liten budget i handen blev jag ditskickad för att se om jag kunde hitta några bra kläder för att komplettera det vi redan har i förrådet. Eftersom vi fortfarande planerar för - och avser - att ha dramatiserade visningar på Ulriksdal tog jag med mig Maggan också så att hon kunde prova eventuella hovdräkter a la 1800-tal.

Vi var på plats i god tid utanför Stadsteatern, utförsäljningen skulle börja klockan tolv men redan halv elva stod Maggan och jag där. Framför oss stod bara två personer. Ganska bra läge, med andra ord. Sedan dröjde det förvånansvärt länge innan det började fyllas på, men när dörrarna väl öppnades var kön rejält lång.

Maggan och jag rusade nerför rampen och började plocka på oss kostymer. Allt som kunde tänkas vara av intresse lade vi på hög. Sedan tog vi ett varv till och plockade på oss ännu fler kostymer. 15-, 16- och 1800-talsdräkter hittade vi. Tyvärr kunde vi inte hitta kostymerna från Amadeus. Nånting säger mig att någon redan fått komma dit och köpa dem, eftersom vi var först där och de fanns inte att se...
När vi väl plockat på oss allt som var intressant var det dags att börja sålla. Och sållade gjorde vi - inte. En enda klänning lade vi tillbaks. Allt annat stuvade vi ner i våra påsar. I tre timmar sprang vi runt och slogs med andra galna människor där nere. Fyra klänningar, fyra mansdräkter - varav två från gamla hederliga Stockholmsblod, tyvärr inte någon av mina dräkter dock - byxor, underkjolar och förkläden - allt för sammanlagt tvåtusen kronor. Jag har svårt att tänka mig att ens tygkostnaden för en av Stockholmsblods-dräkterna var så lågt. Bara att tacka och ta emot! Jag hittade flera dräkter från Nicholas Nickleby också, men inte heller där fann jag någon av mina kostymer. Hade jag hittat kostymen som jag bar i slutet av andra akten hade jag köpt den på stört. Jag var kär i den redan från första kostymprovet!

Väl ute drog vi först ett djupt andetag - syret inne på teatern tog slut redan nån gång vid tio över tolv - och sedan började vi släpa upp våra påsar till slottet. Nu hänger de i vårt kostymförråd. Ni får väl komma på någon dramatiserad visning eller lovverksamhet eller så för att se dräkterna användas!

6 kommentarer:

Nathalie sa...

Åh, jag vill se dem! Och peta på dem lite. Och kanske prova dem?
En vän till mig fick tag på överdelen av en Amadeus- klänning, men underdelen var tagen.

Knallhatten sa...

Själv fick jag tag på Kristian tyranns byxor, komplett med världens största blygdkapsel i guld!

Anonym sa...

Jag fick tag på en fantastisk isblå klänning från Amadeus. Dock så fattades krinolinen, men det kan man ju lyckas konstruera på något sätt (!?!) Så du fick Kristians byxor, jag undrar om jag fick jackan.. vem var rollinnehavaren?

/No 2 i kön

Knallhatten sa...

Men om du inte har nån krinolin till klänningen har du ingen användning för den, så ge den till mig som lyckades få tag i ett par krinoliner! ;-)

Det var Nicklas Gustavsson som spelade Kristian. En riktig skituppsättning, men vi i ensemblen hade väldigt roligt i alla fall.

Anonym sa...

Haha, nej den klänningen får du inte!

Ah, men du - då har jag faktiskt jackan som hör till byxorna! Stor svart och guldig sak med ett lejon som spänne i fram..

Vilka hörde de krinolinerna till?

/No 2

Knallhatten sa...

Jag vet inte om krinolinerna hörde till någon speciell klänning, eller om det bara var standardkrinoliner. Det stod inget namn i dem i alla fall.