torsdag 13 september 2012

Återfunnen medeltida kung!

Okej, vi har kanske lite problem att hitta Magnus Ladulås' kvarlevor i Riddarholmskyrkan. Förhoppningsvis får man öppna den där väggen i gravvalvet och se om det finns ett annat gravvalv bakom, men det blir en senare fråga. Ansökan om att få göra det håller väl på att bearbetas för fullt just nu, man skickade in den för ett par veckor sedan.

I England har man däremot - kanske - lyckats lite bättre. Gamle kung Rikard III dog i slaget vid Bosworth 1485 och begravdes i Gråmunkekyrkan i Leicester. Problemet med det är att Henrik VIII lät riva hela klostret under reformationen och på platsen har det i modern tid byggts en parkeringsplats (ständigt dessa parkeringsplatser!). Nu håller man på att gräva ut platsen och i ruinerna efter kyrkan har man hittat kvarlevorna efter en man i rätt ålder, med rätt skador - och än mer spännande - rätt missbildning! Enligt samtida källor var ju kung Rikard puckelrygg, vilket antyds i samtida porträtt, som det här ovan, och något som Shakespeare spelade på i Rikard III, och det är ju så samtiden känner honom. Moderna forskare har dock ifrågasatt sanningshalten i detta. Personen i graven hade allvarlig skolios, vilket gjort att hans högra axel har suttit betydligt högre än den vänstra och har gett honom ett snedvridet utseende.

Nu ska man ta dna-prover för att fastställa om det här verkligen är Rikard man har hittat. Vi får hoppas att man har samma tur med vår gamle kung Magnus också!

Inga kommentarer: