torsdag 30 september 2010

Härskarkonst

© RMN (Château de Versailles) / Gérard Blot
Är det konstigt att jag går till Nationalmuseums utställning om Härskarkonst redan första dagen? Karl XIV Johan, Napoleon och Alexander I och deras förhållande till konsten är för bra för att jag ska kunna avstå. Och jag var inte ensam. Jag gick dit med Maria, Hagbergskan var tvungen att avstå och väl på plats stötte vi ihop med Helena. Dessutom har jag via Facebookstatusar förstått att ungefär hälften av visningsavdelningen också varit där idag.

© Livrustkammaren

Vilken bra utställning det var! Snyggt uppställd, de flesta föremålen utställda på logiskt sätt (det fanns ett par föremål som vi undrade lite över) och allt var väldigt pedagogiskt. Tavlor, skulpturer, möbler, kläder, vardagsföremål - ja, allt man kan tänka sig stod utställt. Och mycket var dessutom så snyggt att jag gärna skulle ta med mig det hem. Det enda jag tänkte på var att utställningen ska handla om de tre härskarna, men Alexander känns emellanåt lite bortglömd. Det är ofantligt mycket Napoleon, mycket Karl Johan, men jämförelsevis lite Alexander. Lite synd med snedfördelningen, kanske. Men en sak är dock säker, jag ska se till att hinna dit och kolla igen innan utställningen går vidare till Sankt Petersburg och Paris.

© Musée national des Châteaux de Malmaison et Bois Préau

Nu ska jag krypa upp i soffan och gotta mig åt utställningskatalongen på nästan 2,5 kg. Som oftast har Nationalmuseum fått ihop en riktigt smaskig katalog till ett hyfsat pris, särskilt om man ser till kilopriset...

Inga kommentarer: