söndag 31 juli 2011

Oscarsnominerade kortfilmer - 1934

Även 1935 var tre animerade filmer nominerade. Två av dem har jag hittat på nätet. Den tredje, Holiday Land, finns inte att uppbringa.

Holiday Land producerades av Charles Mintz och gavs ut av Columbia. Den handlar om Scrappy som inte vill gå till skolan. Han önskar att varje dag vore en helgdag. Han somnar om och drömmer att Fader Tid tar med sig honom till Helglandet, där alla högtider bor (tänk Nightmare before Christmas). Han upplever mängder med äventyr innan han vaknar och motvilligt beger sig till skolan.

Holiday Land var Columbia Pictures första färganimation. Jag skrev ju att Disney hade ensamrätt på Technicolor-film fram till och med 1935. Här släpps ändå en färgfilm, hur går detta ihop? Jo, den variant som Disney hade ensamrätt på var den senaste och bästa, trefärgstekniken. Andra bolag kunde släppa sina filmer med det sämre färgalternativet, tvåfärgsteknik, men de flesta valde ändå att vänta.


Scrappy är en bortglömd filmfigur idag. Ändå gjorde Columbia inte mindre än 82 filmer om och med honom mellan 1931 och 1941. Den främsta anledningen till att han har fallit ur folks medvetande beror på att Columbia inte har gjort filmerna tillgängliga för en senare publik. Många filmer från den här tiden har blivit allmän egendom. Columbia har istället förnyat copyrighten på Scrappyfilmerna och vägrar släppa dem igen. Det är ju onekligen lite synd.

Jolly Little Elves av Walter Lantz är en version av sagan om den fattige skomakaren som får hjälp av nissar att göra skor. Även den här filmen är i tvåfärgssystemet, lägg märke till de blaskiga färgerna. Det beror alltså inte på att filmen är blekt, utan för att den är gjord med ett sämre filmsystem. Man kan inte se några gröna färger, till exempel!

De blaskiga färgerna och ganska grova animeringen till trots så är det här en trevlig film. Jag är väldigt förtjust i den här sortens filmer, där saker och ting tillverkas på fantasifulla sätt, tänk Tomtens verkstad. Ni får stå ut med de ryska rösterna. Jag tror ändå att filmen är ganska lättförståelig.Efter tvåfärgssystemet kan det ju vara trevligt att bese trefärgssystemet. Haren och sköldpaddan från Disney är årets segrare, och vilka härliga färger det är! Jag tror väl inte att jag behöver beskriva handlingen närmare, det är den klassiska fabeln om haren och sköldpaddan som ska tävla mot varandra.Jodå, Haren och sköldpaddan är en värdig segrare av de två filmerna jag har sett. Men det kom faktiskt en film det året som har haft lite större påverkan på både sin samtid och framtid. Det var det året som Den kloka lilla hönan kom, filmen som lanserade Kalle Anka. Inte ens nominerad, hur är det möjligt?! Här kommer den i alla fall, som en liten bonus.

1 kommentar:

Primula sa...

Fantastiskt trevlig och bra att få veta en hel dl om dessa filmer. Som vanligt trevligt skrivet.