fredag 15 juli 2011

Dagens tevetips

Utflykt i det okända är absolut en av mina favoritfilmer. Jag minns än första gången jag såg den på teve, hela familjen satt som trollbundna. Peter Weir lyckas i sin andra långfilm få absolut allt rätt. Ikväll kommer filmen på SVT, klockan 2310. Har ni inte sett den så får ni inte missa den!

Filmen är enligt marknadsföringen "baserad på en sann händelse", men boken som den bygger på, Joan Lindsays Picnic at Hanging Rock, är helt uppdiktad.

Utflykt i det okända handlar om en flickskola i Australien som på Alla hjärtans dag år 1900 gör en utflykt till klippformationen Hanging rock. Under dagen försvinner tre av flickorna och en av lärarinnorna spårlöst. Några dagar senare hittas en av flickorna vid liv och har inte en aning om vad som har hänt henne. Det är hela handlingen!

Det är inte en thriller i ordets rätta bemärkelse, men den är gastkramande på något meditativt sätt. Det mörka ligger hela tiden under ytan och speglas i det ljusa och till synes behagliga livet på flickskolan. Alla flickorna är vackra och klädda i vita kläder, men det finns ändå något mer som aldrig kommer fram. Fotot och musiken bygger på den här känslan, från filmens första scen där Hanging rock långsamt träder fram ur morgondimmorna till ljudet av en ensam panflöjt.

Skådespelarna är också väldigt bra, särskilt de vuxna - flickornas roller är mest att vara vackra och förvirrade. Absolut lysande är Rachel Roberts som den vidriga rektorn Mrs Appleyard.

Jag tvekar inte en sekund att låta fem förvirrade gnurglor klättra runt uppe på Hanging Rock!4 kommentarer:

Sandra sa...

Ja! Den är wunderbar, inte så många som verkar ha sett den. Kommer den på TV ikväll?

Knallhatten sa...

Jepp, svt klockan 2310 (tror jag visst att det var).

Daniel sa...

Mästerverk!!!!!!!! Ett måste!!

Primula sa...

Ruskig, jag kommer ihåg hur vu resnoerade runt filmen efteråt.