söndag 3 juli 2011

Häxan

Det måste man ändå säga om SVT, vilken annan kanal skulle visa en stumfilm från 1922 på bästa sändningstid (jo, midnatt en fredag är bästa sändningstid!)? Innan den dessutom klassikern Skräcken i Svarta lagunen. En höjdarkväll.

Häxan är Benjamin Christensens klassiska dramadokumentär om häxtro under medeltiden och omnämns ständigt bland de bästa filmer som gjorts. Bland annat finns den med i boken 1001 filmer du måste se innan du dör.

Kopian som visades på SVT var en välbevarad dito, snyggt tintad. Musiken var väl inte den bästa man kan tänka sig, lite för mycket pianoklink för min smak. Men det värsta var väl ändå att man visar den i fel format! Versionen som visades hade "anpassats" för bredbildsteve, det vill säga man hade dragit ut bilden på bredden, vilket gjorde att alla såg konstiga ut - alldeles för breda för sin längd. Vem i hela friden skulle kunna uppskatta en sådan förvanskning? Det till trots var det kul att äntligen få se filmen.

Häxan är väldigt välgjord och pedagogisk - den försöker förklara hur häxtron kunde uppkomma och hur den tog sig uttryck, på vilket sätt prästerna försökte stävja häxeriet och så vidare. Väldigt vackert foto och snygga kläder. Men jag kunde inte låta bli att fnissa när Christensen i sjunde akten försöker med modern vetenskap förklara häxerierna. Kvinnor som beter sig som om de vore besatta är helt enkelt hysterikor, får vi veta - ett sjukdomsbegrepp som väl knappast används idag.

Om ni missade Häxan och blir nyfikna så finns hela filmen att beskåda här nedan. Det är den värd.

Inga kommentarer: