torsdag 1 december 2011

We were here

Så här på World Aids Day passar det väl utmärkt att skriva om en av de starkaste filmerna jag såg på filmfestivalen - dokumentären We were here om aidsårens San Francisco. Filmen är så enkel - Regissören David Weissman intervjuar några av alla de som levde i San Francisco när ryktena om "bögcancern" började komma och fram till de verksamma mediciner vi har idag, med inklippta nyhetsklipp och privatfilmer.

Fem personer blir intervjuade var för sig om hur de på sjuttiotalet flyttar till Kalifornien för att få leva sina liv som de själva vill det, de berättar om vänskapsförhållanden och kärleksförhållanden, fördomar och gemenskap. Plötsligt börjar folk runt omkring dem bli sjuka utan att någon förstår vad det är som pågår.

Trots sin skenbara enkelhet är We were here fantastiskt gripande, och det var flera gånger under visningen som jag satt med tårar i ögonen. Fyra fantastiskt gripna gnurglor blir resultatet. Filmen har ännu inte fått någon svensk distribution, så vi får väl hoppas att SVT tar sitt förnuft till fånga och visar den i Dox.


Inga kommentarer: