söndag 4 september 2011

Cowboys and aliens

Nu ligger jag lite efter med rapporteringen. Cowboys and aliens såg jag för en vecka sedan, men har inte haft ro nog att sätta mig ner och skriva vad jag tycker om den. Nu så!

Ända sedan jag hörde talas om Cowboys and aliens har jag väntat med spänning på att se den. Jon Favreau som även gjorde Iron man har regisserat den här. Man får cowboys och aliens - hur kan man inte gilla den? Dessutom spelas huvudrollerna av Daniel Craig och Harrison Ford - det kan väl inte bli bättre! I ärlighetens namn så kan det det. Till att börja med ska jag säga att jag gillade den här filmen - det var en schysst popcornrulle - men helt nöjd var jag inte.

Det jag gillar är att Jon Favreau har tagit genreblandningen på allvar, det är ingen blinkning som antyder att vi inte tar det här på allvar - här är det cowboys mot rymdvarelser och det är på riktigt! Överlag är det väldigt välgjort, fotot är excellent till exempel. Specialeffekterna är även de lysande utfört, underligt hade det väl varit annars med tanke på hur snyggt Favreau fick till det i Iron man!

Skådespelarna överlag är väldigt bra, Daniel Craig först och främst. Harrison Ford kan vara en riktig träbock om man inte håller honom i strama tyglar. Tänk bara så fantastisk han är i Indiana Jones-filmerna (och då räknar jag inte med Kristallskallens rike). Här är han tyvärr ganska träaktig rakt igenom. Det är meningen att han ska vara en hårding som visar att han har ett gott hjärta, men han är mest stel rakt igenom. Olivia Wilde är inte heller någon stor begåvning, å andra sidan är hennes uppgift mest att vara vacker och mystisk. Det jag funderar mest över när jag ser henne är var hon har lyckats få tänderna så perfekt blekta ute i vilda västern.  Bortsett från dessa två var det flera bra skådespelare i små roller - Keith Carradine, Clancy Brown, Paul Dano och framför allt Sam Rockwell och Walton Goggins. Rockwell och Goggins användes definitivt för lite.

Manuset är baserat på ett seriealbum skapat av Scott Mitchell Rosenberg (som även producerat filmen) och Fred Van Lente. Jag har inte läst albumet, men av vad jag har läst om det så skiljer sig serie och film från varandra ganska rejält i handling. Och det är här som jag har mina invändningar, manuset är inte precis tydligt, varför rymdvarelserna invaderar Jorden och förslavar människorna. De är på jakt efter guld och utför experiment på människor, så långt är jag med, men varför? Det är å ena sidan ett faktum jag kan stå ut med, de är rymdisar och vi vet inte riktigt varför de gör som de gör. Vet vi varför människor beter sig som de gör emellanåt? Men det jag vänder mig mest emot är att Favreau försöker få in varenda västernkliché som finns. Det känns lite som att han kryssar av dem på en lista - saloonslagsmål - check, hjälten inlåst hos sheriffen - check, laglösa gänget - check, indianstammar - check, totemdjur och andevärlden - check. Det är bara kavalleriet som saknas.

Väger man det positiva mot det negativa så blir det ändå så att det här var en schysst rulle, som jag säkert kommer att införskaffa på blåstråle när den väl släpps. Så betyget får bli tre nöjda gnurglor.1 kommentar:

Henrik G sa...

Tack för recensionen. Har varit lite kluven när det gäller den här filmen men nu har du gjort mej så nyfiken att jag måste se den. Egentligen är det ju inget att tveka om. Jag menar - Cowboys and aliens! Antingen blir det bra eller så kalkonaktigt att det blir kul ändå.