lördag 4 maj 2013

Tonynomineringarna 2013

I veckan presenterades de Broadwayuppsättningar som nominerats till årets Tony awards. Chans till flest priser har Matilda och Kinky boots med 12 respektive 13 nomineringar. Inte långt därefter kommer Pippin med tio nomineringar och Rodgers & Hammersteins Askungen med nio. Matilda och Kinky boots är bland annat nominerade till bästa musikal. De två övriga nominerade i den kategorin är Bring it on och A Christmas story.



Matilda är baserad på Roald Dahls barnbok och hade ursprungligen premiär hos Royal Shakespeare Company 2010. Broadwaypremiären ägde rum så sent som 11 april i år. Uppsättningen är nominerad till bästa musikal, manus (av Dennis Kelly), musik (av Tim Minchin, mest känd som musikalisk ståuppare), regi, koreografi, orkestrering, scenografi, ljus, kostym samt bästa manliga biroll och bästa kvinnliga huvud- och biroll. Dessutom är de fyra flickor som spelar Matilda nominerade för en special-Tony.



Kinky boots är nästan lika ny på Broadway, med urpremiär 4 april i år. Harvey Fierstein (Arnold och La cage aux folles) har tillsammans med Cyndi Lauper gjort en musikalversion av filmen med samma namn, om skofabrikören som börjar för att rädd sin skofabrik börjar göra stadiga högklackade skor åt transvestiter. Precis som Matilda är Kinky boots nominerad till bästa musikal, manus, musik, regi, koreografi, orkestrering, scenografi, ljus, kostym och dessutom bästa ljud samt bästa manliga huvudroll två gånger om och bästa kvinnliga biroll.



Pippin är nominerad till bästa nyuppsättning av musikal, regi, koreografi, scenografi, kostym, ljud samt bästa manliga biroll och bästa kvinnliga huvud- och biroll. Pippin handlar om Karl den stores son Pippin, som försöker finna sin plats här i världen. Ursprungligen hade Pippin premiär på Broadway 1972 med manus och regi av Bob Fosse och musik av Stephen Schwartz. Den uppsättningen gick hela 1944 gånger. Vi får väl se hur länge den här uppsättningen går.



Rodgers & Hammersteins Askungen har fantastiskt nog aldrig spelats på Broadway förut. Trots detta är den nominerad till bästa nyuppsättning. Fråga mig inte hur det fungerar, jag försöker kolla upp det. Askungen skrevs ursprungligen som en tevemusikal åt Julie Andrews, men har spelats på scen många gånger efter det. Den här uppsättningen har nytt - Tonynominerat - manus av Douglas Carter Beane. Bästa manliga och kvinnliga huvudroll och bästa kvinnliga biroll, bästa orkestrering, ljus och ljud är den dessutom nominerad till.



Bring it on är inspirerad av filmen från 2000 med Kirsten Dunst. Grundkonceptet är detsamma, med high school-hejaklacker som tävlar mot varandra, men manuset är till stora delar nyskrivet. Manuset är skrivet av Jeff Whitty, som tidigare skrivit Avenue Q, så det lovar ju gott. Musiken är skriven av Tom Kitt, som bland annat skrivit musiken till Next to normal, som ju gick på Stadsteatern i vintras.



A Christmas story är även den baserad på en film, En julberättelse, från 1983 som i sin tur är baserad på Jean Shepherds roman In God we trust - all others pay cash. Som titeln antyder är det här en julberättelse, så den gick bara väldigt en väldigt kort tid på Broadway, och den utspelas på fyrtiotalet. Elvaårige Ralphie har en högsta önskan här i livet och det är att få ett eget luftgevär och vi får följa hans ansträngningar att komma över ett sådant. Filmen var väldigt charmig i alla fall, vill jag minnas. Musikalen är skriven av Broadwaynykomlingarna Benj Pasek och Justin Paul, med manus av Joseph Robinette, även han debutant på Broadway. 


På dramasidan är det inte lika många nomineringar per pjäs. Flest nomineringar har nyuppsättningen av Golden boy med åtta nomineringar. Därefter kommer Lucky guy  och Vanya and Sonia and Masha and Spike med sex var och Vem är rädd för Virginia Woolf och The nance med fem var. Av dessa är Lucky guy och Vanya and Sonia and Masha and Spike nominerade till bästa pjäs. Dessutom är The assembled parties och The testament of Mary också nominerade i samma kategori.



Golden boy sattes första gången upp 1937 på Broadway och är skriven av Clifford Odets (Silkessnöret - även den nominerad i år för bästa manliga biroll, Segerns sötma, Mannen du gav mig). Filmversionen av Golden boy kom 1939 och blev William Holdens genombrott. Pjäsen handlar om violinisten Joe Bonaparte som får ett erbjudande om att tjäna stora pengar som boxare. Han slits sedan mellan önskan att tjäna pengar och skräcken att skada sina händer och förstöra sin violinistkarriär. Bästa nyuppsättning, regi, scenografi, kostym, ljus, ljud är uppsättningen nominerad till, samt bästa manliga huvudroll och Tony Shaloub (Monk) är nominerad till bästa biroll.



Lucky guy blev Nora Ephrons sista pjäs, och den är samtidigt Tom Hanks Broadwaydebut. Båda två är nominerade till Tonys - Ephron för bästa pjäs och Hanks för bästa huvudroll. Dessutom är uppsättningen nominerad till bästa manliga huvudroll, regi, scenografi och ljus. Lucky guy handlar om den Pulitzerprisvinnande journalisten Mike McAlarys liv fram till hans död i tarmcancer 1998.



Christopher Durang har gjort en komisk hyllning till Tjechov, där en familjs hus och hem ställs inför ett yttre hot. Han låter till och med de tre syskonen i pjäsen få tjechovska namn - Vanja, Sonja och Masha. Vanya och Sonia bor i föräldrarnas gamla hus när systern och filmstjärnan Masha återvänder med sin toyboy Spike i släptåg. Fyra av sex skådespelare blev nominerade till Tonys - bästa kvinnliga huvud- och biroll, bästa manliga biroll och David Hyde Pierce (Niles i Frasier) är nominerad till bästa manliga huvudroll. Däremot blev inte Sigourney Weaver i rollen som Masha nominerad. Kan väl kännas lite surt! Uppsättningen är dessutom nominerad till bästa pjäs och bästa regi.



Minstrels är, som väl de flesta vet, vita revyskådespelare som sminkar sig svarta och spelar på klichéer om Negern, väldigt populärt i seklets början. Lite mindre känt är nog kanske att en annan klichéfigur i vaudevillen i USA var the nance, den stereotypa fjollan. Nance spelades oftast av heterosexuella, men precis som det fanns svarta som svartsminkade sig och gjorde minstrelnummer så kunde självklart även en och annan nance spelas av en homosexuell. The nance handlar om just en sådan homosexuell skådespelare som lever ut sitt hemliga liv på scenen så att alla får skratta åt honom. Huvudrollen spelas av Nathan Lane, och för den är han nominerad till en Tony. Uppsättningen är även nominerad till bästa scenografi, kostym, ljus och ljud. Manuset är skrivet av Douglas Carter Beane, som är nominerad till bästa manus, inte för den här utan för nyss nämnda Askungen.

 

Vem är rädd för Virginia Woolf behöver väl ingen närmare presentation. Det här är den fjärde Broadwayuppsättningen av Edward Albees klassiker och hade premiär exakt på dagen femtio år efter urpremiären. Uppsättningen är nominerad till bästa manliga och kvinnliga huvudroll, samt bästa kvinnliga biroll och bästa regi.




The assembled parties är skriven av Richard Greenberg, som i år även skrivit manuset till Frukost på Tiffanys och tidigare bland annat Take me out, om en baseballspelare som kommer ut ur garderoben - ett aktuellt tema just dessa dagar! The assembled parties handlar om två familjer, Julies (Jessica Hecht från Sideways eller Susan i Vänner) och hennes svägerska Faye (Judith Light, som förra året fick en Tony för Other desert cities - Andra ökenstäder och är nominerad även i år) som träffas och äter middag och diskuterar. In i tryggheten slängs en utomstående som rör upp känslor. Första akten äger rum 1980 och andra akten tjugo år senare. 



En monolog där den åldrande jungfru Maria har tvivel om sin sons gudomlighet, skriven av en homosexuell författare (Colm Tóibín), regisserad av en homosexuell regissör (Deborah Warner) och med en homosexuell skådespelerska (Fiona Shaw, Harry Potters otrevliga moster Petunia) i rollen som Maria? Självklart blev de religiösa galningarna i New York ännu galnare och protesterade i högan sky. Tyvärr så till den milda grad att The testament of Mary lades ner i förtid, trots bra recensioner. De får åtminstone nöja sig med att bli nominerade till bästa pjäs.

Söndagen 9 juni delas priserna ut, men det är väl för mycket begärt att någon av de svenska kanalerna ska visa galan. Jag säger det varje år, spänningsmomentet kanske inte är så stort för de flesta svenskar, men de nummer ur de aktuella musikalerna som visas under galan gör den värd att sitta uppe hela natten!


Klicka på Läs mer för att få listan på alla nominerade.

Bästa pjäs:
The assembled parties
Lucky guy
The testament of Mary
Vanya and Sonya and Masha and Spike

Bästa musikal:
Bring it on
A Christmas story
Kinky boots
Matilda

Bästa manus till musikal:
Joseph Robinette - A Christmas story

Harvey Fierstein - Kinky boots

Dennis Kelly - Matilda

Douglas Carter Beane - Askungen


Bästa musik:
Benj Pasek & Justin Paul - A Christmas story
Cyndi Lauper - Kinky boots
Trey Anastasio & Amanda Green - Hands on a hardbody
Tim Minchin - Matilda

Bästa nyuppsättning av pjäs:
Golden boy
Orphans
Resan till Bountiful
Vem är rädd för Virginia Woolf

Bästa nyuppsättning av musikal:
Annie
Mysteriet Edwin Drood
Pippin
Askungen

Bästa manliga skådespelare i pjäs:
Tom Hanks - Lucky Guy
Nathan Lane - The nance
Tracy Letts - Vem är rädd för Virginia Woolf
David Hyde Pierce - Vanya  and Sonia and Masha and Spike
Tom Sturridge - Orphans

Bästa kvinnliga huvudroll i pjäs:
Laurie Metcalf - The Other Place
Amy Morton - Who's Afraid of Virginia Woolf?
Kristine Nielsen - Vanya and Sonia and Masha and Spike
Holland Taylor - Ann
Cicely Tyson - Resan till Bountiful

Bästa manliga huvudroll i musikal
Bertie Carvel - Matilda
Santino Fontana - Askungen
Rob McClure - Chaplin
Billy Porter - Kinky Boots
Stark Sands - Kinky Boots

Bästa kvinnliga huvudroll i musikal
Stephanie J. Block - Mysteriet Edwin Drood
Carolee Carmello - Scandalous
Valisia LeKae - Motown The Musical
Patina Miller - Pippin
Laura Osnes - Askungen

Bästa manliga biroll i pjäs
Danny Burstein - Golden Boy
Richard Kind - Silkessnöret
Billy Magnussen - Vanya and Sonia and Masha and Spike
Tony Shalhoub - Golden Boy
Courtney B. Vance - Lucky Guy

Bästa kvinnliga biroll i pjäs:
Carrie Coon - Vem är rädd för Virginia Woolf?
Shalita Grant - Vanya and Sonia and Masha and Spike
Judith Ivey - Arvtagerskan
Judith Light - The Assembled Parties
Condola Rashad - Resan till Bountiful

Bästa manliga biroll i musikal:
Charl Brown - Motown The Musical
Keith Carradine - Hands on a Hardbody
Will Chase - Mysteriet Edwin Drood
Gabriel Ebert - Matilda
Terrence Mann - Pippin

Bästa kvinnliga biroll i musikal:
Annaleigh Ashford - Kinky Boots
Victoria Clark - Askungen
Andrea Martin - Pippin
Keala Settle - Hands on a Hardbody
Lauren Ward - Matilda

Bästa regi av pjäs:
Pam MacKinnon - Vem är rädd för Virginia Woolf?
Nicholas Martin - Vanya and Sonia and Masha and Spike
Bartlett Sher - Golden Boy
George C. Wolfe - Lucky Guy

Bästa regi av musikal:
Scott Ellis - Mysteriet Edwin Drood
Jerry Mitchell - Kinky Boots
Diane Paulus - Pippin
Matthew Warchus - Matilda

Bästa koreografi:
Andy Blankenbuehler - Bring It On: The Musical
Peter Darling - Matilda
Jerry Mitchell - Kinky Boots
Chet Walker - Pippin

Bästa orkestrering:
Chris Nightingale - Matilda
Stephen Oremus - Kinky Boots
Ethan Popp & Bryan Crook - Motown The Musical
Danny Troob - Askungen

Bästa scenografi i pjäs:
John Lee Beatty - The Nance
Santo Loquasto - The Assembled Parties
David Rockwell - Lucky Guy
Michael Yeargan - Golden Boy

Bästa scenografi i musikal:
Rob Howell - Matilda
Anna Louizos - Mysteriet Edwin Drood
Scott Pask - Pippin
David Rockwell - Kinky Boots

Bästa kosym i pjäs:
Soutra Gilmour - Cyrano de Bergerac
Ann Roth - The Nance
Albert Wolsky - Arvtagerskan
Catherine Zuber - Golden Boy

Bästa kostym i musikal:
Gregg Barnes - Kinky Boots
Rob Howell - Matilda
Dominique Lemieux - Pippin
William Ivey Long - Askungen

Bästa ljus i pjäs:
Jules Fisher & Peggy Eisenhauer - Lucky Guy
Donald Holder - Golden Boy
Jennifer Tipton - The Testament of Mary
Japhy Weideman - The Nance

Bästa ljus i musikal:
Kenneth Posner - Kinky Boots
Kenneth Posner - Pippin
Kenneth Posner - Askungen
Hugh Vanstone - Matilda

Bästa ljud i pjäs:
John Gromada - Resan till Bountiful
Mel Mercier - The Testament of Mary
Leon Rothenberg - The Nance
Peter John Still & Marc Salzberg - Golden Boy

Bästa ljud i musikal:
Jonathan Deans & Garth Helm - Pippin
Peter Hylenski - Motown The Musical
John Shivers - Kinky Boots
Nevin Steinberg - Askungen

Inga kommentarer: