måndag 4 mars 2013

Zero dark thirty

Zero dark thirty är militärspråk för halv ett på natten och det är också den tidpunkt då operationen mot Usama bin Ladens gömställe tog sin början.  

Kathryn Bigelow – den första kvinna som belönats med en Oscarsstatyett för bästa regi för Hurt locker så sent som för fem år sedan – hade planer på att göra en film om det fruktlösa sökandet efter bin Laden, men plötsligt var han funnen och död så Bigelow fick ändra planerna. Mark Boal, som även skrivit Hurt locker, fick skriva om manuset så att det faktiskt får ett ordentligt slut. Jag ska inte säga att det är ett lyckligt slut, men ett avslut är det i alla fall.  

Jessica Chastain spelar CIA-agenten Maya, som ägnat hela sin karriär åt jakten på Usama bin Laden. Vi får följa henne från 2003, när hon förflyttas till Pakistan och ändra fram till manövern i bin Ladens gömställe, återskapad nästan exakt. Hela den scenen är 25 minuter lång, i stort sett på minuten lika lång som den verkliga operationen. Maya är löst baserad på den kvinnliga agent som var med under operationens gång, men är inget personporträtt.  

Bigelow är en av Hollywoods liberaler, som från början varit kritisk till Bushs krig i Mellanöstern. Hon visade upp det här redan i Hurt locker och nu återvänder hon till det smutsiga kriget igen. Bigelow fick kritik för att hon visade CIA:s tortyr. Hon har förklarat scenerna med att det inte är ett försvar för användandet av tortyr, utan en kritik. Säga vad man vill om det, men i filmen ger tortyren resultat, något som inte ska ha skett i verkligheten. Det räcker inte riktigt med att ha Chastain som ser plågad ut i bakgrunden under tortyren, när filmen säger rakt ut att tack vare tortyren fick man fram den information man behövde.  

Tortyrscenerna har dock ställt sig lite i vägen för resten av filmen. Det här är inte en våldsporrfilm där vi får se tortyrscen efter tortyrscen – ett par korta scener i filmens början är allt. Om det är för mycket redan där kan man självklart diskutera. Men resten av filmen handlar om hur man använder den information man får fram. Chastains Maya kämpar både mot terrorister och amerikansk byråkrati. Trots att CIA har information om var bin Ladin befinner sig så drar det hela ut på tiden, till Mayas stora frustration.  

Det är rakt igenom spännande att följa jakten på bin Ladin, trots att vi vet hur det går. Manuset av Mark Boal är synnerligen välskrivet och Bigelow är mästerlig på att bygga upp en tät stämning. Skådespelarna sköter sig utmärkt rakt igenom. Jessica Chastain i huvudrollen bär upp hela filmen, men jag kanske inte är helt övertygad om hennes nominering till bästa skådespelerska. Hon är inte helt jämn och i en del scener är hon inte bra, bland annat scenen när hon skäller ut chefen Steve (Mark Duplass). Där vrider jag mig i soffan över hur hon tar i. I andra scener är hon däremot riktigt bra.  

Sammanlagt fem Oscars blev Zero dark thirty nominerad till. Förutom bästa skådespelerska även bästa film, bästa manus, bästa klipp och så vinsten – bästa ljudklipp till vår svenska Paul N J Ottosson. Jag hade räknat med två och en halv timme våldsporr, och blev överraskad över ett välspelat, spännande drama. Fyra gnurglor är ett självklart betyg.

Inga kommentarer: