lördag 9 mars 2013

9 dead gay guys


Om Guy Ritchie och John Waters bestämde sig för att göra en film ihop skulle resultatet mycket väl kunna bli 9 dead gay guys från 2002. Nu är det inte Ritchie/Waters som har samarbetat, utan filmen är skriven och regisserad av Lab Ky Mo.

Titeln talar om precis vad vi har att vänta oss - nio döda bögar. I centrum står Kenny och Byron, två irländska småfifflare som hamnat i London. Byron livnär sig på att för betalning suga av bögar på den lokala bögbaren och får med sig nykomlingen på det hela. Den lokala ärkefjollan, Drottningen kallad, hittas död - bög nummer ett - i sin lägenhet. Byron har hört talas om ryktet som säger att Drottningen har en förmögenhet bokstavligt undanstoppad i madrassen och de unga irländarna bestämmer sig för att få tag på madrassen och pengarna innan någon annan kommer på samma idé.

9 dead gay guys var Lab Ky Mos regidebut, och här hade han väl inte riktigt hittat sin stil än. Han har norpat Guy Ritchie rakt av, från manus och repliker till kameravinklar och färger. Till det har han lagt John Waters kitschighet och gayskämt. Nu ska jag inte säga att det är dåligt, för det är det inte. Ky Mo har fått ihop en film med driv och humor, och även om stilen är väldigt Ritchiesk så blir det ändå något eget när gaytemat kopplas till.

Skådespelarmässigt rör vi oss i ett brett spektrum, från etablerade skådespelare som Michael Praed och Steven Berkoff till nykomlingar som Glen Mulhern och Brendan Mackey i huvudrollerna. På samma sätt förhåller dig sig med själva insatserna. Praed och Berkoff gör sina små roller med rutin medan vissa andra verkar vara plockade direkt från lokala amatörteatern. Mulhern och Mackey sköter sig dock utmärkt. Jag blev lite deppig när jag kollade upp dem på imdb. Mulhern, som jag fastnade för och tänkte att jag skulle kolla upp lite extra har inte gjort några fler filmer efter 9 dead gay guys, och med tanke på att den här filmen kom för nio år sedan tror jag att det är riskfritt att säga att han inte har tagit ett sabbatsår. Mackey har däremot fortsatt och gjort roller i ett flertal filmer.

Trots de nio döda bögarna är 9 dead gay guys mer humoristisk än våldsam, det är inte särskilt många hårdnackade förbrytare vi lär känna här. Alla inblandade är ganska trevliga typer som försöker tjäna ihop till brödfödan. Tre nöjda gnurglor blir det.


Inga kommentarer: