onsdag 9 juni 2010

Hög efter att ha varit högt!

Värsta visningen! Dagens seminarium var ett besök i Storkyrkan. Tanken var att vi skulle få se vindsvåningen med Albertus Pictor-målningar, men när vi kom till kyrkan hade kören repetition i just det rummet. Så vi fick nöja oss med den andra planerade delen av vårt besök, och det gjorde inte så mycket. Vi gick nämligen upp i tornet!

Innan vi gick uppåt så gick vi neråt. En snabb titt i benkällaren, där de avlidna som begravts på kyrkogården en gång i tiden placerades efter att man tagit bort nyss nämnda gård. Ett enormt underjordiskt rum, riktigt häftigt.

Sedan gick vi in i kyrkan och tog oss en snabbtitt på den. Självklart ville vi se den kungliga anknytningen, så det blev närstudie av kungsstolar och smått och gott.

Så var det slutligen dags för uppstigningen. Slingrande gångar och smala trappor. Vi fick se slottet lite grann från ovan.

Jag passar på att posera på egen hand. Det här blev tydligen favoritbakgrunden, för sen ville alla ha en bild på sig själv med just tornet bakom dem. Härmapor!

Ett marsvinshjul i jätteformat, en hissanordning från 1400-talet som fortfarande står kvar. En av få i Europa, enligt vår guide.

Det var i den här lådan som August Strindberg hittade de reliker som en gång i tiden varit placerade i Sankt Göran-statyn. Idag var den till synes tom.

Gamla visare från kyrkans urtavla.


Röda märken på väggen. Dessa lär vara blodfläckar från biskoparna som piskades innan de avrättades i blodbadet. Fan tro't! Det känns som en rejäl myt, tycker jag.


Via en lucka halvvägs upp i tornet fick vi en första glimt av vad som väntade oss högre upp.

Tre klockor har kyrkan kvar, en från 1400-talet, en från 1920 och den här från 1600-talet. 6 ton väger den.


Slutligen kom vi då upp i tornet. Vi hade sån tur att vi kom upp alldeles innan kvartklockan skulle slå, så vi stannade kvar för att få se hur det fungerade. Sedan gick vi ut och njöt av utsikten, trots regn och kyla.

En sista gruppbild innan det var dags att gå ner igen. Efter den här visningen var vi tvungna att gå till Kaffegillet och lugna nerverna med öl (och läsk för dem av oss som körde vespa).

Best episode ever!

Inga kommentarer: