tisdag 29 juni 2010

Dagens bildgåta

Ah, en urna mellan fyra ljusstakar!

1809

3 kommentarer:

Unknown sa...

I Kungsträdgården finns två kungastatyer, Karl XII och Karl XIII. Runt Karl XIIstatyns sockel finns fyra urnor, runt Karl XIIIstayns fyra lejon.

En skämtare på den gamla goda tiden fick det till att ett den ena statyn föreställde ett lejon mellan fyra pottor, den andra en potta mellan fyra lejon.

Karl XIII är således inte en kung som inte varit särskilt högaktad...

Nåväl, under hans regering hände en mycket viktig sak, den 6 juni togs 1809 år regeringsform. Nästan, alltså. För bondeståndet vägrade att skriva under. Skälet var att adeln fått in i regerings-formen att den skulle får behålla sina skatteprivilegier, vilket betydde att bönderna skulle fortsätta att betala mer skatt.

Det hela slutade med att kungen kallade in bönderna och fick slutligen dem med "med lock och pock" att skriva under. Den 27 juni.

Fru Ann sa...

1809 i juni... Hm, i augusti var de sista slagen vid Sävar och Ratan, men nu... Karl XIII och de fyra stora generalerna sammanstrålar, von Döbeln, Sandels,Cronstedt och Adlercreutz... Vet just i detta ögonblick ingenting annat... har SEMESTER och har slutat tänka, skall bara se i vägg nu i fyra veckor...

Knallhatten sa...

En kruka mellan fyra lejon, det är mycket riktigt Karl XIII som brukar omtalas på det viset.
Efter att brorsonen Gustav IV Adolf tvingats abdikera 10 maj 1809 väljs 61-årige Karl till ny kung och kröns i Stockholm den 29 juni.