Jag skrev häromsistens om nomineringarna till årets Reuben. Nu har övriga nomineringarna i National Cartoon Societys prisutdelning avslöjats. Vinnarna kommer att presenteras 25 maj i Pittsburgh. Det här är de kategorier jag tycker är intressantast:
Bästa seriealbum
Derf Backderf My Friend Dahmer
Jeffrey Dahmer är
en av de mer kända seriemördarna i USA, men hur blev han det monster
alla känner till? Derf Backderf gick i skolan med Dahmer i början av
sjuttiotalet och här berättar han sin historia om den inåtvände konstige
killen han kände.
Joseph Lambert Annie Sullivan and the Trials of Helen Keller
Ännu en verklighetsbaserad bok - om den dövstumma författarinnan Helen Keller och hennes lärare Annie Sullivan,
även hon synskadad. När Helen var sex år gammal fick den tjugoåriga
Sullivan ansvaret om henne och det blev början på en fyrtionioårig
vänskap.
Chris Ware Building Stories
Jag tror jag avstår från att säga något om Building Stories. Martin Gelin har skrivit om den i DN, och nog låter den intressant!
Bästa animerade långfilm
Röjar-Ralf
Den
här filmen behöver väl ingen närmare presentation. Den har redan blivit
Oscarsnominerad, och jag har recenserat filmen här tidigare.
Le Chat du Rabbin
Le Chat du Rabbin är baserad på seriealbumen Rabbinens katt av Joann Sfar,
som även har regisserat filmen. Den handlar om en rabbin i Algeriet,
hans dotter och viljestarka katt. Fem album har hittills kommit ut på
franska, och filmen är baserad på del ett, två och fem i serien. Del ett
till tre har utkommit i ett samlingsalbum på svenska. Jag var helt
övertygad om att filmen hade gått på svenska biografer, men när jag
försöker hitta information visar det sig att så inte är fallet. Le Chat du Rabbin vann en César (fransk Oscar) för bästa animerade film 2011. Räkna med att läsa en recension här i sinom tid!
Lånaren Arrietty
Animemästaren Hayao Miyazaki har skrivit manus, baserat på Mary Nortons bokserie om Lånarna och med regidebut av Hiromasa Yonebayashi. Lånaren Arrietty är en fantastisk film som är väl värd sin nominering. Sverigepremiär blev det 2011.
Bästa bokillustration
John Manders
Manders har illustrerat ett flertal böcker, och även skrivit en själv - The really awful musicians - och de två senaste som kom förra året är Let's have a tree party av David Martin och Jack and the giant barbecue av Eric A. Kimmel.
John Martz
Martz senaste bokillustration är till Dear flyary av Dianne Young.
Dave Whamond
Whamond ligger bakom serien Reality Check, men har även skrivit och illustrerat flera barnböcker. Den senaste heter Oddrey.
Bästa serietidning
Amanda Connor Silk Spectre
Alan Moores Watchmen är
en klassiker! Och nog vill man veta mer om superhjältarna som
medverkar! Självklart görs det då fler serier om dessa, och Amanda
Connor har gjort berättelser om Silk Spectre.
Evan Dorkin House of Fun
Evan Dorkins Beasts of Burden vann NCS award för bästa seriealbum, fast då var det inte Dorkin som vann. Han hade "bara" skrivit manus och det var tecknaren Jill Thompson som vann. Men Dorkin kan själv! I House of Fun har han samlat några av de serier som tidigare publicerats i Dark Horse presents.
Bernie Wrightson Frankenstein Alive, Alive!
Bernie Wrightson är en suverän skräcktecknare. 1983 gjorde han en illustrerad version av Frankensteins monster. Nu har han tillsammans med författaren Steve Niles gjort
en fristående uppföljare på originalhistorien. Monstret befinner sig på
en cirkus där han skrämmer besökare, men i återblickar får vi veta vad
som hände efter att Mary Shelleys berättelse tog slut. Tolv delar är planerade att komma ut.
Bästa TV-animation
Todd Kauffman, Sidekick
Sidekick är en kanadensisk serie som hade premiär 2010. Serien handlar om Eric och hans vän Trevor som går på skolan för blivande medhjälpare. Vi får följa deras träning på skolan och Eric måste också försöka dölja sin mentors, Maximum Man, försvinnande för hans fiender.
Alberto Mielgo, Tron: Uprising
Mellan Tron och Tron: Legacy utspelar sig Tron: Uprising. Där får vi följa den unge mekanikern Beck som bor i matrisen där de bägge filmerna utspelar sig. Rösterna görs av bland andra Elijah Wood i huvudrollen, Lance Henriksen och Paul Reubens. Nitton avsnitt har hittills producerats, men det är osäkert om det blir någon andra säsong, då tittarsiffrorna inte har varit tillfredsställande.
Rich Webber, DC Nation
Aardman animations slår till igen! Creature comforts är en av mina favoritkortfilmer, och nu har bolaget fått förtroendet av DC Comics att använda samma format till att göra kortfilmer med deras superhjältar. Här är det barn som gör rösterna till de intervjuade superhjältarna, och det är lika charmigt och roligt som vanligt. Jag kan inte se att någon av de andra nominerade har något att sätta emot. Men jag kanske är partisk.
Bästa seriestrip
Brian Basset, Red and Rover
Red and Rover skapades år 2000 av Brian Basset, som tidigare ritat Adam@home. Serien utspelas omkring 1970 och handlar om tioårige Red och hans hund Rover. Som vanligt i den här sortens serier kan pojken och hans hund samtala med varandra. En helt okej serie som verkar vara favorit hos NCS. Red and Rover nominerades förra gången år 2010, då nästa nominerade faktiskt vann.
Jeff Parker och Steve Kelley Dustin
Som sagt, 2010 vann Dustin i samma kategori. Ska jag vara ärlig förstår jag inte riktigt vare sig varför den vann den gången eller varför den är nominerad ytterligare en gång. Inte så att den är dålig, men det finns liksom inget som utmärker den från så många andra seriestrippar. Dustin handlar om en tjugoplusare som bor hemma hos sina föräldrar och inte verkar göra sig många ansträngningar för att flytta hemifrån eller ens skaffa sig ett riktigt jobb. Skillnaden mellan Dustin och nästa nominerade är mest i skillnaden i ålder mellan huvudpersonerna.
Jerry Scott och Jim Borgman Zits
Zits är ingen nyhet för SvD:s läsare. 16-årige Jeremy försöker balansera de olika delarna i sitt liv, samtidigt som han är mest intresserad av att ha roligt. Jerry Scott vann Reuben 2001, och serien vann Bästa seriestripp 1998 och 1999. Dessutom kan man väl lägga till att Borgman vann Adamsonstatyetten 2005 för bästa internationella serietecknare och Scott vann densamma 2002.
Bästa enrutesserie
Tony Carrillo F Minus
F Minus skapades 2002 medan Tony Carrillo fortfarande läste vid universitetet, och nationellt gjorde serien sin debut 2006. F Minus har jämförts med Gary Larsons The far side, och det får man väl säga är en ära. 2007 nominerades F Minus i den här kategorin första gången, men förlorade då mot Rhymes with orange, som faktiskt är en av de nominerade även i år.
Dave Coverly Speed Bump
Coverly har ritat Speed Bump sedan 1994, och den trycks i över 400 tidningar. Speed Bump har varit nominerad i den här kategorin tre gånger tidigare och vunnit två av dem. Dessutom vann Coverly Reuben 2008.
Hilary Price Rhymes with Orange
Rhymes with orange har publicerats sedan 1995, och vann som sagt den här kategorin 2007 första gången. Och förresten, det finns inget engelskt ord som rimmar på orange.
Bästa onlineserie, kortformat
Graham Harrop Ten Cats
Ten Cats handlar om vad det låter som - tio övergivna katter som bor i en lagerlokal tillsammans med flickan Annie.
Jonathan Lemon Rabbits Against Magic
Två kaniner, Eightball och Weenus, som blivit lite muterade av att trollas fram ur en trollkarls hatt lite för ofta delar liv och filosoferar tillsammans med den ouppnåeliga Trixie och rävarna Pif och Preston.
Michael McParlane Mac
Tänk er en enrutesversion av Tuffa Viktor, fast med skillnaden att Viktor faktiskt har ett jobb också. Då har ni Mac - på gott och ont! Michael McParlane har vunnit NCS Award för bästa tidningsillustration 2004 och 2010. Dessutom nominerades han i den kategorin 2011
Bästa onlineserie, långformat
Vince Dorse Untold Tales of Bigfoot
Dorse publicerar en sida i veckan i sin serie om Storfot och hunden Scout som blivit lämnad av sina ägare i skogen. I skrivande stund har 34 avsnitt publicerats. Börja gärna från början.
Meredith Gran Octopus Pie
Octopus Pie handlar om rumskompisarna Eve och Hanna och deras liv i New York. Serien har publicerats sedan 2010 och hittills har 41 historier avklarats. Du hittar dem här.
Pat N. Lewis Muscles Diablo in Where Terror Lurks
Muscles Diablo är en torped som jobbar för Big Louie. Louies son har försvunnit och Muscles får i uppdrag att leta reda på honom. I jakten träffar han på trollkungen, snömannen och diverse andra sagofigurer. Hittills har sju kapitel publicerats. Läs den från början här.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar